Проверка в Плевенската болница заради смъртен случай на дете

Проверка в Плевенската болница заради смъртен случай на дете

Здравните власти проверяват смъртен случай на едногодишно дете в университетската болница в Плевен. Според родителите и адвоката на семейството медиците са проявили немарливо отношение към случая, съобщи Нова телевизия. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев назначил спешна проверка.

Детето е консултирано с джипи и 2 болници

На 10 юли семейството се прибира от море с малкия Александър. Детето вдига температура, повръща и има стомашно-чревни проблеми. Консултирали са се с личен лекар, след това в частна клиника в Плевен и е препоръчано домашно лечение.

В продължение на 3 дни температурата на момчето не спада и родителите са потърсили помощ в университетската болница в Плевен.

“Детето беше наистина в лошо състояние, но беше подвижно. Плачеше постоянно, беше с температура до 39 градуса. Приеха го в детско отделение, в лаборатория, за да му бъдат направени кръвни изследвания. Настаниха го в инфекциозното отделение. Навикаха ни какво правим в Плевен, защо сме отишли вечерта“, разказа майката на Александър – Велислава Иванова.

“Сложиха му система, от която изтече много малко и беше спряна. Казаха ми да му давам останалото от двете банки през устата. На всяка глътка детето изхождаше. Повиках сестрата, тя ми каза, че важното е, че не повръща”, разказа още майката.

По думите ѝ на следващия ден сутринта Александър е бил с влошено състояние и с много висока температура – 39.7 градуса. На детето е даден антибиотик и урбазон.

“Малко след това детето започна да гледа в една точка и не реагираше по никакъв начин. Извиках ги. Удариха му два шамара и разбрах, че детето е изпаднало в шок. Тогава дойде жена – не знам сестра или лекарка беше, дойде още една жена и преместиха детето в друга зала. Сложиха му инжекции. Сложиха му кислород. През останалото време сестрите се опитваха да намерят вени. Лекари почти не влизаха”, разказа още майката.

Обвинения в немарливост

"Искаме справедливост. Искаме да се направи нещо, за да няма други деца като нашето”, добави тя.

Адвокатът на семейството Стефан Гецов обясни, че е поискал ексхумация, тъй като не е направена аутопсия на детето.

“Касае се за престъпление, при което при действията си лекарите и сестрите в болницата са постъпили немарливо или са проявили незнание в резултат, на което е настъпила смъртта на детето. За съжаление, бездействието на медицинските специалисти се пренася към прокуратурата. Прокурорът, който беше избран на случаен принцип, си направи отвод. Това ще затрудни изключително разкриването на това престъпление”, обясни адвокатът.

Говорителят на университетската болница в Плевен Момчил Цветков заяви, че детето е било с тежка чревна инфекция, силно обезводнено.

“Лекарите от плевенската болница не са знаели, че на детето е било приложено някакво, макар и неефективно, лечение. Виждат, че е в много лошо състояние. Имало е преглед на детето. Направени са изследвания, които преди това не са направени.

На малко дете не може да се влее цяла система. Детето наистина е прието в много тежко състояние”, заяви той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?