Проверки в заведенията дали не готвят със стари мазнини

Проверки в заведенията дали не готвят със стари мазнини

Тръгват масови проверки по заведенията дали спазват правилата за смяната на мазнината, с която готвят, и не използват старо олио, съобщи във вторник министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Инспекциите ще се правят от звената на Българската агенция по безопасност на храните.

Масово заведенията нарушават правилата и използват едно и също олио многократно, заяви министърът преди срещата си с общините. Инспекторите ще проверяват дали мазнината се сменя всекидневно и дали не се прилага една и съща за различни продукти. Особено това ще важи за заведенията по морските курорти. Получаваме много сигнали от граждани за нарушаване на изискванията, каза той.

Използването на стара мазнина застрашава здравето на хората и води до стомашни проблеми, обясни агроминистърът. Недопустимо е с една мазнина да се пържи риба и после със същата - картофи. Трябва да има отделни съдове. Знаем, че използването на една и съща мазнина води до спестяване на разходи на собствениците на ресторантите, но здравето на хората е по-важно, заяви Найденов.

По думите му при проверките ще се следят дневниците на заведенията, в които по правило трябва да се вписва смяната на олиото. Използването на стара мазнина е рискова точка и сме подали да бъде проверена от Центъра за изследване на риска, каза още министър Найденов.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?