Провинилите се в Ирак американски офицери получиха тежки наказания

Шест американски офицери са били порицани във връзка с предполагаемото малтретиране на задържани иракчани в затвора Абу Граиб край Багдад, съобщиха представители на американските военни власти в Ирак.

Шестимата офицери са получили най-тежкото писмено мъмрене, което блокира всякакво повишение и слага край на военната им кариера. Друг военен е наказан с мъмрене, но наказанието му не е толкова тежко като на останалите шестима.

Срещу други шест войници, служили в затвора, се водят наказателни разследвания.

По думите на запазил анонимност американски военен, имената на наказаните офицери няма да станат обществено достояние.

Миналата седмица телевизия Си Би Ес излъчи кадри с голи иракски затворници с качулки на главите, унижавани от ухилени американски войници, които предизвикаха остра реакция в арабския свят. Президентът Буш заяви, че споделя дълбокото отвращение от случилото се.

Междувременно Пентагонът потвърди, че разследва твърденията, че издевателствата над затворниците може да са били поощрявани от служители на разузнаването.

Бригаден генерал Джанис Капрински, която командваше 800 - членната военна полиция в Багдад, е сред шестимата порицани. В интервю за в. Ню Йорк таймс тя каза, че военното командване се опитва да прехвърли вината върху нея и останалите резервисти, а да не закача офицерите от разузнаването, които все още са на работа в затвора.

Тя каза още, че не оневинява действията на резервистите, които са обвинени за участие в мъченията.

Председателят на Обединените началник щабове генерал Ричард Майерс съобщи за започналото разследване на участие на служители от разузнаването в малтретирането на затворници, след нови обвинения, публикувани от списание Ню йоркър.

Той посочи, че служители на ЦРУ често участват на разпитите в затвора.

Същевременно и във Великобритания избухна скандал за британски войници, измъчващи затворници, след като в. Дейли мирър публикува снимки на военни в Ирак. Тяхната автентичност обаче веднага бе оспорена от други издания и от военни експерти. Министерството на отбраната в Лондон съобщи, че е започнало разследване.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?