"Прозрачност без граници": Търговията с гласове запада за сметка на тази със зависимости

Снимка: БГНЕС

Над 18% са били различните форми на контролиран вот по време на изборите на 26 март, а масовата тенденция вече не е "търговия с гласове", а по-скоро "търговия" със зависимости. Това сочат изводите от наблюдението на асоциация "Прозрачност без граници" за предсрочните парламентарни избори през март.

Ръстът на несвободното гласуване в сравнение с това от парламентарните избори през 2014 година е с около три процента, отчита организацията. В сравнение с президентския вот миналата година разликата е драстична – увеличение от 6 пункта.

Сред факторите за контролиран вот са неефективното функциониране на политическите партии у нас като изразител и защитник на волята на избирателите, както и високата степен на зависимост на бизнеса от политическите процеси, обяви д-р Ваня Нушева от "Прозрачност без граници".

Според доклада на асоциацията има опити за контролиране на гласуването от страна на политически партии, членове на секционни избирателни комисии, както и от работодатели. На изборите на 26 март имало даже случаи, в които избиратели са показвали как са гласували на членовете на секционните избирателни комисии.

В същото време купеният вот намалява, констатират още от "Прозрачност без граници", което в доклада се отчита като тенденция за преминаване от "търговия с материални ресурси, в т.ч. и пари" към "търговия със зависимости". Увеличават се опитите за контролиране на вота чрез енергийни и социални помощи.

Експертите отчитат, че най-голям дял са организационните нарушения на вота. Според изчисленията им те са около 70% от всички.

Става дума за преправяне на протоколите с резултатите от гласуването, както и масовото неглижиране на преференциите на вота. Организационните нарушения обаче са намалели спрямо президентските избори миналата година.

За да се подобри прозрачността и честността в изборите от "Прозрачност без граници" препоръчват създаване на регистър на избирателите по настоящ адрес, на база на който да се правят избирателните списъци, както и определяне на рационален брой секции, в които да се прилага машинно гласуване.

Препоръчва се още създаване на регионални преброителни центрове като инструмент за възпрепятстване на възможностите за манипулации на вота. Друга опция, която може да подобри процеса, е да се даде възможност граждани и неправителствени организации да обжалват решенията на изборната администрация.

"Основен проблем в развитието на политическото представителство е засилената кампания на лансиране на илюзорни алтернативи за подобряване на политическото представителство, какъвто е проектът за мажоритарен вот", каза от своя страна проф. Огнян Минчев.

Асоциацията е наблюдавала и самата предизборна кампания и е стигнала до извода, че програмите на партиите са започнали да имат значение за избирателите. Въпреки това обаче в самата агитация се залага предимно на популистки теми. Едва 25% от партиите имат ясно дефиниран раздел с предложения за борба с корупцията в предизборните си платформи. Теми като етични правила за работата на парламента и изсветляване на лобистката дейност на народните представители липсват, отчита "Прозрачност без граници".

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?