Птиците виждат света по съвсем различен начин от човека

Птиците виждат света по съвсем различен начин от човека

Използвайки специално проектирана камера, учени от университета на Лунд, Швеция, са успели за първи път да пресъздадат гледката на заобикалящата среда през погледа на птиците, съобщава БТА, позовавайки се на сайта на университета.

Резултатите показват, че пернатите създания виждат света по съвсем различен начин от човека. Човешкото цветно зрение е базирано върху три основни цвята: червен, зелен и син. Освен трите цвята птиците използват и четвърти - невидимия за човешкото око ултравиолетов.

В настоящото изследване специалистите са демонстрирали как благодарение на четвъртия основен цвят - ултравиолетовия, птиците виждат света по напълно различен начин.

За разлика от човека, например, за когото горската зеленина представлява просто "зелена стена", птиците я виждат контрастно.

"Това, което за хората изглежда като зелена каша, за птиците представлява ясно различими листа. Преди настоящото изследване това беше неизвестно", пишат изследователите в сп. "Нейчър къмюникейшънс".

За птиците горната част на листата изглежда много по-светла в ултравиолетовия цвят, а долната - значително по-тъмна. По този начин триизмерната структура на плътния листак става очевидна за птиците. Това на свой ред улеснява движенията им, ориентирането и търсенето на храна.

"Хората смятат, че това, което виждат, е действителността. Всъщност това е човешката действителност. Други животни живеят в различни реалности. Сега можем да видим света през техните очи и да научим доста тайни. Действителността е в окото на зрителя", казва Дан-Ерик Нилсон от изследователския екип.

Споделяне

Още от Свят