Публикувани са листовката и кратката характеристика на ваксината на Pfizer/BioNtech

Публикувани са листовката и кратката характеристика на ваксината на Pfizer/BioNtech

Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по лекарствата публикуваха в сряда информацията за първата ваксина срещу COVID-19, одобрена за употреба в Европейския съюз.

Наименованието на ваксината е "Комирнати" (Comirnaty), а нейни създатели и производители са американската корпорация "Пфайзер" (Pfizer) и германския ѝ партньор "БиоНТех" (BioNTech). Началото на имунизацията в България се очаква да е на 27 декември.

Публикувани са Листовката, която представлява информация за потребителя, и Кратката характеристика на продукта, предназначена за специалистите.

В листовката се посочва, че Comirnaty се прилага на възрастни и юноши, на възраст 16 и повече години. Ваксината става причина имунната система (естествените защитни сили на организма) да произвежда антитела и кръвни клетки срещу вируса, като така осигурява защита срещу заболяване от COVID-19.

Тъй като Comirnaty не съдържа вируса, за да създаде имунитет, тя не може да причини заболяване от COVID-19.2.

В листовката се казва, че Comirnaty не трябва да се прилага, ако сте алергични към активното вещество или към някоя от останалите съставки на това лекарство, които по-нататък са изброени изрично.

Говорете с Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра, четем в листовката, преди да Ви бъде приложена ваксината: ако някога сте имали тежка алергична реакция или проблеми с дишането след инжектиране на някаква друга ваксина, ако някога сте припадали след някаква инжекция с игла. Същата е препоръката и ако имате тежко заболяване или инфекция с висока температура. Можете обаче да бъдете ваксинирани, ако имате леко повишена температура или лека инфекция на горните дихателни пътища, като настинка.

Консултация с лекар е нужна и ако имате проблем с кръвосъсирването, лесно получавате синини или използвате лекарство за предпазване от поява на кръвни съсиреци, ако имате отслабена имунна система поради заболяване, например инфекция с HIV, или прием налекарство, като кортикостероид, което повлиява имунната ви система.

Както всички ваксини, 2-дозовият ваксинационен курс с Comirnaty може да не защити напълно всички ваксинирани и не е известно колко дълго ще бъдете защитен(а), се посочва в документа. Comirnaty не се препоръчва при деца на възраст под 16 години.

Както всички ваксини, Comirnaty може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Много чести нежелани реакции: могат да засегнат повече от 1 на 10 души:
- на мястото на инжектиране: болка, оток;
- умора
- главоболие
- болка в мускулите
- болка в ставите
- втрисане
- повишена температура

Чести нежелани реакции: могат да засегнат до 1 на 10 души:
- зачервяване на мястото на инжектиране
- гадене

Нечести нежелани реакции: могат да засегнат до 1 на 100 души:
- уголемени лимфни възли
- неразположение
- болки в крайниците
- безсъние
- сърбеж на мястото на инжектиране

Редки нежелани реакции: могат да засегнат до 1 на 1000 души:
- временно едностранно увисване на лицето

С неизвестна честота (от наличните данни не може да бъде направена оценка):
- тежка алергична реакция.

Споделяне

Още от Коронавирус

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?