Пучдемон не изключи възможността да се върне в Каталуния, за да бъде избран за регионален лидер

Роже Торен и Карлес Пучдемон (дясно) позират по време на срещата си в Брюксел в сряда.

Бившият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон не изключи възможността да се върне в Испания, за да присъства на гласуването в каталунския парламент на неговата номинация за регионален лидер, предаде Ройтерс.

 

По-рано тази седмица той бе номиниран от председателя на каталунския парламент Роже Торен. В сряда Пучдемон се срещна в Брюксел с Торен и група каталунски депутати.

"Има много възможности", каза Пучдемон пред репортери, имайки предвид начините, по които той би могъл да гласува или да положи клетва като премиер на Каталуния.

 

"Най-идеалното би било да го направя лично. Това, което ние всички искаме. Но не изключваме нищо", каза той.

Пучдемон избяга в Брюксел след референдума в Каталуния за независимост, обявен от Мадрид за противоконституционен и след като обяви независимост на областта. Ако се върне в Испания, той може да бъде задържан, защото е разследван за бунт и злоупотреби, може да бъде даден и на съд. Ако съдът признае вината му, може да влезе за няколко десетилетия в затвора.

На изборите на 21 декември в Каталуния Пучдемон се кандидатира и спечели депутатско място. Той бе и единственият номиниран за регионален лидер и негови привърженици казват, че може да управлява областта дистанционно, чрез видеоконферентна връзка.

 

Мадрид и дори правните експерти на каталунския парламент обаче заявиха, че това не е възможно. Испанският премиер Мариано Рахой каза, че правителството му ще се опита да блокира всеки опит в тази насока.

След срещата с Пучдемон Роже Торен каза, че бившият каталунски лидер има пълното право да бъде преизбран на поста. Той също не изключи възможността Пучдемон да участва в церемонията в Барселона за встъпване в длъжност на новия премиер.

Торен се обяви за бързо съставяне на каталунско правителство и изрази надежда, че Мадрид ще отмени прилагането на 155-и член от испанската конституция, чрез който бе ограничена автономията на Каталуния.

Испанската агенция ЕФЕ съобщи, че парламентът на Каталуния може да се събере на 30 януари, за да разгледа кандидатурата на Пучдемон. На това заседание кандидатът трябва да представи своята програма за управление. После изказвания могат да направят и представители на други политически сили.

 

След това ще има гласуване. На него кандидатът трябва да получи подкрепата на абсолютното мнозинство от депутатите. Ако това не стане, два дни по-късно в парламента, отново ще има дебати и гласуване. Този път обаче подкрепата за кандидата трябва да е с обикновено мнозинство.

 

Ако и тогава не бъде избран, започват нови политически консултации за получаване на подкрепа за кандидата или за издигане на друг кандидат. В противен случай парламентът се разпуска и следват нови избори.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа