Путин е готов да остане на власт заради нестабилността по света и коронавируса

Дмитрий Песков

Руският президент Владимир Путин одобри конституционна промяна, която би му позволила да остане на власт до 2036 г., заради нестабилността по света, коронавируса и заплахите срещу Русия, заяви в четвъртък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Франс прес.

"Много страни и особено нашата са в изключително нестабилно положение. Затова в подобни трудни години някои страни решават да дадат на своя президент възможността да продължи да изпълнява функциите си" и след края на мандата, каза Песков пред журналисти.

Поправка в основния закон, добавена за общо учудване към друга по-обширна реформа, ще позволи на "силния човек" в Русия възможността "да нулира" броя на президентските си мандати, което би му позволило да се кандидатира отново през 2024 и 2030 година. Очаква се Конституционният съд да одобри тези разпоредби, отбелязва Франс прес.

В отговор на зададен му въпрос Песков уточни, че под "нестабилност" има предвид "коронавируса, който вече има тежки последици за световната икономика", както и признаците за възможна рецесия, регионалните конфликти и "действията на различни страни, целящи да наложат ограничения на трети страни", намеквайки за санкциите на САЩ.

Путин не е заявил официално, че ще се кандидатира на изборите през 2024 г., отбелязва Франс прес.

Песков подчерта, че разпоредбата за броя на мандатите остава част от руската конституция и не се отменя. Изключението важи само за сегашния президент, уточни говорителят на Кремъл.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят