Путин е „Личност на годината“ на „Тайм“

Путин е „Личност на годината“ на „Тайм“

Руският президент Владимир Путин бе обявен за „Личност на годината“ на списание „Тайм“.

"Той не е добро момче, но направи изключителни неща. Той е новият цар на Русия и е опасен в смисъл, че не му пука за гражданските свободи и свободата на словото. Той се занимава само със стабилността, но пък точно стабилността е нещото, от което има нужда Русия и затова руснаците го боготворят", каза отговорният редактор на изданието Ричард Стенгел.

Бившият американски вицепрезидент Ал Гор и авторката на „Хари Потър“ Дж. К. Роулинг бяха другите двама номинирани за „Личност на годината“ на „Тайм“.

Миналата година призът бе присъден на всички обществени представители, които са създали или изтеглили съдържание от Интернет.

"Нима Путин може да не е прав?" оглави класацията за ласкателства

Списание "Коммерсант власт" публикува класация на най-големите ласкателства, изказвани към Владимир Путин през годината, предаде БТА.

Лидер е Владимир Чуров, председател на Централната избирателна комисия, за репликата: "Нима Путин може да не е прав?" в интервю за вестник "Коммерсант".

Още

Списание „Тайм“ определя личност на годината всяка година от 1927 г. насам. Сред предишните отличени са били президентите на САЩ Джордж У. Буш и Бил Клинтън, както и създателят на Майкрософт Бил Гейтс.

Титлата „не е чест“, но ясно откроява света, какъвто той е, и най-влиятелните личности и сили, които оформят света – за добро или за лошо, пише списанието.

Сред спорните носители на тази титла в миналото са Адолф Хитлер, Йосиф Сталин и Аятолах Хомейни, припомня ББС.

Президентът Путин е конституционно задължен да напусне поста си през март догодина, след което най-вероятно ще стане министър-председател на страната, ако Дмитрий Медведев - приемникът, който той определи, спечели президентските избори.

Уводната статия на „Тайм“ за Путин е озаглавена "Роди се цар". Никой не се е родил с поглед като този на Владимир Mутин. Чисто сините му очи са толкова студени, толкова лишени от емоции, че в резултат на това взорът му е започнал да се превръща жест на някой, който осъзнава, че властта може да се постигне чрез потискането на обикновените човешки нужди, като тази да мигаш с очи. Да се разговаря с руския президент е не само изморително, но и често смразяващо. Погледът му е този, който казва "Аз съм господарят", пише авторът на статията Ади Игнейшъске.

Путин не се и опитва да е чаровен, той е пълна противоположност на предшественика си Борис Елцин. Вътрешната дисциплина личи дори в движенията му - той е "компактна енергия", сипва си вино, само когато го изисква протоколът, почти не яде и разкрива оскъдни подробности за личния си живот, пише „Тайм“.

Путин е описан като човек, който никога в живота си не е пращал електронна поща и макар да е израснал в атеистична среда, вярва в Бога и често чете от Библията, екземпляр от която има и на борда на президентския самолет.

Аз съм против промени в конституцията, които биха позволили на някой да заема президентския пост повече от два мандата или които биха преразпределили правомощията между президент и премиер, казва Путин в интервю за списанието. Според него политическата опозиция в Русия не предизвиква никакво безпокойство - „стига тази опозиция да не се използва от други държави като инструмент за намеса във вътрешните ни работи". Вижте колко гласове спечели опозицията на изборите - 0.9 на сто. Кого би могло да безпокои това? - пита риторично Путин. „Помните ли, че когато Гари Каспаров беше арестуван, той не говореше на руски, а на английски? Към кого се обръщаше? Ами то е ясно - целият му заряд бе насочен не към руския народ, а към западната аудитория“, казва президентът. Според Путин някои представители на опозицията са били арестувани от руската полиция не заради това, че са опозиционери, а защото са нарушили закона. Той повтаря, че убийството на писателката Анна Политковская е било „провокация срещу властта" и нарича пълна глупост инсинуациите, че тя е била неудобна за властта в Русия. Според него независимите журналисти са много малко, "и в каквато и среда да ги постави човек, те винаги изпъкват като дисиденти". Но именно такива хора, сред които Путин причислява и Политковская, заслужават уважение, и затова руските власти ще направят всичко необходимо, за да разкрият поръчителите и извършителите на нейното убийство.

Споделяне

Още от Свят