Путин: "Газпром" и "Ени" ще отстъпят на френската ЕДФ по 10% от "Южен поток"

Руският държавен газов гигант "Газпром" и италианската енергийна компания "Ени" ще отстъпят на френската компания "Електрисите дьо Франс" (ЕДФ) по 10 процента от проекта за газопровод "Южен поток", уточни във вторник руският премиер Владимир Путин, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Преди ден Путин съобщи в Милано, че ЕДФ ще получи 20 процента от проекта. Споразумението за влизане на френската компания в "Южен поток" ще бъде подписано през юни в Санкт Петербург, допълни Путин.

Той даде да се разбере, че "Газпром" и "Ени" са съгласували всички принципни условия за влизането на ЕДФ в проекта. Подписани са всички междуправителствени споразумения, необходими за започване на строителството на "Южен поток", подчерта освен това той.

Предвидено е газопроводът да започва от Русия, да минава по дъното на Черно море и да достига до Европейския съюз през България. След пускането си в експлоатация, планирано през втората половина на 2015 г., "Южен поток" ще транспортира около 63 кубични метра газ годишно.

Путин заяви още в Киев, че намаляването на цената на руския газ за Украйна ще доведе до увеличаване на бюджетния дефицит на Русия, предаде ИТАР-ТАСС.

В бюджета на страната за тази година няма да влязат 3 милиарда долара, отчетени в приходната и разходната част,  уточни руският премиер и прогнозира, че пропуснатите ползи догодина ще възлязат на 4 милиарда долара .

"Даже за бюджета на Русия това са сериозни пари" подчерта Путин. В същото време той изрази увереност, че в Резервния фонд на страната има достатъчно средства за неутрализиране на този дефицит.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?