Путин иска засилен контрол срещу "хора с крайни възгледи"

Владимир Путин и Дмитрий Медведев разговарят за Крим

Русия трябва да контролира по-добре притежателите на двойно гражданство, неправителствените организации, действащи като "чужди агенти" и да защитава гражданите от тенденции, подобни на тези, които доведоха до революция в Украйна, заяви президентът Владимир Путин, цитиран от Франс прес в четвъртък.

"По отношение на цветните революции, включително последните събития в Украйна, ясно е че трябва да ги анализираме, за да защитим нашите граждани от действията на ултрасите, на терористичните елементи и на хората с крайни възгледи", заяви Путин.

Русия обвинява Запада, че е подкрепил революцията в Украйна и е позволил действията на ултранационалистическите екстремисти в Киев.

"Не трябва да изпадаме в еуфория и да създаваме неприемливи условия за гражданското общество, за защитата на правата", добави Путин на среща с депутати.

Той заяви, че трябва да се подобри законът за неправителствените организации от 2012 г., приет след връщането му в Кремъл, който задължава неправителствените организации, получаващи финансиране от чужбина и провеждащи политическа дейност, да се регистрират като "чужди агенти". Според Путин е необходимо да се прецизира понятието "политическа дейност", за да не бъде засегната дейността на невинни организации.

В закона обаче не трябва да има пролуки, през които да се промъкнат тези, които защитават интересите на чужди държави, подчерта президентът.

Същевременно руските медии съобщиха, че също в четвъртък в президентската резиденция в Ново Огарьово, Московска област Путин обсъдил с премиера Дмитрий Медведев бъдещето на Крим. Той изразил увереност, че Крим в близко бъдеще ще се превърне в "самодостатъчен" район и отбелязал, че е дошло време "да се вземат практически решения" след присъединяването на Крим и Севастопол към Русия.

По думите му след започналата вече работа по изграждане на силовите структури в новата територия идва ред на въпроси като развитие на икономиката, структурата на управлението и социалните придобивки. "Аз съм уверен, знам със сигурност, че Крим може и трябва да стане не приемник на федерална помощ, а при правилна организация на работата, икономиката на полуострова ще стане достатъчно бързо самодостатъчна от икономическа гледна точка", подчертал президентът на Русия.

Медведев признал, че в момента икономиката на Крим "не е много добре развита", но посочил, че областта има потенциал "да генерира доста голям доход, който да се насочва за развитието на самата територия". В правителството се обсъждали различни варианти, вкл. данъчни облекчения и възможностите за създаването на специална икономическа зона в Крим.

Дмитрий Медведев уведомил президента, че в близките няколко дни ще бъдат взети всички решения, свързани със системата на управление в новопридобитата територия и се зарекъл там да има "органи в достатъчно и разумно количество", но без прекомерна бюрокрация.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?