Путин може да се окаже твърде неудобен приятел за Орбан

Орбан и Путин при последната им среща в Будапеща в понеделник.

Две визити за шест месеца в страна, явяваща се част от Европейския съюз, който продължава да държи в сила санкциите срещу Русия, е абсолютно изключителен факт. Ясно е обаче, че за Владимир Путин Унгария на Виктор Орбан е възможно най-добрият приятел на европейския континент – след поражението на крайните националисти във Франция и Холандия и в контекста на очакваното преизбиране на Ангела Меркел за канцлер на Германия.

Така италианският в. "Кориере дела сера" коментира второто за тази година посещение на руския президент в Будапеща.

А какво означава това за Орбан, пита по-нататък вестникът. След победата на Тръмп той мислеше, че е излязъл победител. Приветства избора на американския строителен магнат за президент на САЩ като "край на мултилатерализма" и завръщане на националните ценности в Европа.

Орбан смяташе, че Европейският съюз е почти умрял, и разчиташе да играе на две маси със своите велики приятели, които се готвеха да започнат медения си месец. Всичко обаче тръгна по друг начин: САЩ наложиха на Москва нови, още по-строги санкции, а въведените от ЕС санкции ще останат за дълго – поне дотогава, докато Русия не промени тона към Украйна.

Така унгарският премиер се оказа притиснат от обвързаността си с Русия, която обаче може да се окаже твърде неудобен приятел. Природният газ, петролът и ядрената енергия са, разбира се, важни, но Унгария рискува още по-голяма изолация в ЕС, пише италианският всекидневник.

Австрийският в. "Дер Щандарт" също коментира, че втората за една година визита на Путин в Будапеща може да се смята за символично потвърждение на особените отношения между него и Орбан.

От момента на анексирането на Крим и въвеждането на европейските санкции срещу Русия Путин не се е виждал с никой друг толкова често и в толкова демонстративно приятелска атмосфера, колкото с унгарския премиер. Орбан между другото започна своята политическа кариера през 1989 г. с антисъветска реч в центъра на Будапеща, а през 2007 г. посочи Русия като заплаха за Унгария, припомня „Дер Щандарт“.

Най-важното събитие стана сключването през януари 2014 г. на секретното съглашение за модернизацията на унгарската АЕЦ "Пакш" от руската държавна компания "Росатом", която за целта получи от руската държавата 10 млрд. евро кредит.

Освен това сега се водят преговори за изгодни доставки на руски газ, а това означава, че преди планираните за април парламентарни избори правителството ще може да гарантира популярния си курс на ниски енергийни цени.


Ответната услуга на Унгария има по-скоро политически характер: по време на предпоследната визита на Путин – през февруари 2017 г., Орбан разкритикува "излязлата на мода антируска политика на Запада" и антируските санкции на ЕС, припомня австрийския вестник.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?