Путин няма да участва в предизборните дебати, не е представил и програма

Владимир Путин

Кандидат-президентските дебати в Русия ще протекат без участието на Владимир Путин, а телевизиите няма да отделят много време за агитация, тъй като излъчват олимпийските игри в Пьончан, пише реският делови всекидневник "Ведомости".

Руската ЦИК регистрира 8 души като кандидати в изборите на 18 март, напомня вестникът. Според него обаче тази година е изчезнала основната интрига, свързана с дебатите - избирателите няма да гадаят кой с кого ще дискутира, защото във всеки кръг се предвижда да участват всичките седмина претенденти (без Путин). Това са Сергей Бабурин, Павел Грудинин, Владимир Жириновски, Ксения Собчак, Максим Сурайкин, Борис Титов и Григорий Явлински.

Дебатите се очаква да започнат в края на месеца, за да се разтовари телевизионният ефир за излъчване на олимпиадата до приключването ѝ на 25 февруари. Кандидатите ще получат общо над 60 часа безплатно телевизионно време и 36 часа в радиопредаванията.

Политологът Александър Кинев не помни в подобни дебати да са участвали едновременно повече от петима души. Заради твърде многото кандидати ще настане "информационна блъсканица" и участниците не ще могат да се проявят, предупреждава той. Най-много ще пострадат новаците, все още недотам популярни сред електората.

Впрочем никой не гледа самите дебати, защото "е скучно и времето не е най-удобно", казва Кинев. Но случи ли се нещо интересно, записът плъзва из социалните мрежи. Затова участниците може би ще разчитат на предварително подготвени сполучливи ходове, които сетне да бъдат тиражирани.

Създава се впечатление, че телевизиите формално отработват предизборния дневен ред, смята наблюдателят Михаил Виноградов. Задачата им е по-скоро да маркират самия факт, че има кампания, отколкото да вдигат избирателната активност. Изобщо нямат задача да покажат, че се решава въпросът за предаване на властта в Русия.

Близо месец преди изборите все още не се знае нищо конкретно за програмата на Путин. Понякога на човек дори му се струва, че нещо не е наред с тази програма - президентът и кандидат сякаш не е сигурен дали има такава, отбелязва "Независимая газета".

"Не бих искал сега да говоря за предизборната си програма, каквато със сигурност ще имам, трябва да имам, също като другите кандидати. На практика вече имам такава", заяви Путин на пресконференция през декември.

Предизборна програма за него според изданието би могло да се разработи въз основа на "обещаната стратегия за икономическо развитие на страната". Около нея имаше много приказки, но в крайна сметка електоратът така и не видя окончателната версия, посочва "Независимая газета".

Владимир Путин и съответните структури все още работят върху текста на предстоящото президентско послание до парламента, съобщи вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, според когото държавният глава още не е решил кога ще говори пред Федералното събрание.

Ситуацията може да се промени в най-близко време и Путин да демонстрира и тази стратегия, и предизборната си програма, предполага всекидневникът. Но споделя и "впечатление", че Кремъл всъщност цели "първо всички да бъдат удавени в порой от думи, а после, след изборите, да ги стъписа с не твърде приятни нововъведения" - непопулярни мерки като "вдигане на пенсионната възраст, премахване на пенсиите за работещите старци, явно или неявно повишаване на данъците".

А може би става дума за най-непопулярната мярка - замразяване на проблемите и по-нататъшен застой. Впрочем, дори ако наистина видим още утре и стратегия, и предизборна програма, това съвсем не означава, че споменът за непопулярните мерки няма да изплува след изборите, пише в заключение "Независимая газета".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?