Путин обеща да съхрани демокрацията и защити централизацията на властта

Борбата с тероризма не може да бъде повод за отстъпление от демокрацията, свободата и независимостта на пресата, заяви в петък президентът Владимир Путин, с което опроверга критиците си вън и вътре в страната, че задълбочава авторитарния курс на управление.

Путин подчерта, Русия няма да направи нито политически, нито икономически поврат и ще бъде демократична, пазарна и социална държава, какъвто избор е направила преди 10 години.

При откриването на първия световен конгрес на информационните агенции "Информация: Предизвикателствата на 21-ви век", който се провежда в Москва, Путин заяви, че "свободата на пресата е една от опорите на нашия демократичен фундамент. Във форума, организиран от ИТАР-ТАСС с подкрепата на ООН, ЮНЕСКО, руското правителство и правителството на Москва, участват 128 ръководители на агенции от повече от 100 страни.

Руският президент бе подложен на остри критики заради плановете си да засили контрола на Кремъл върху регионите в отговор на терористичните атентати в страната, сред които заложническата криза в Беслан, отнела живота на над 330 човека.

В словото си Путин призова журналистите да не са пасивни пред лицето на международния тероризъм.

"Аз съм убеден, че в условия на глобална терористична заплаха, при която загиват хора, медиите не могат да бъдат просто наблюдатели", каза той. "Нямаме правото да забравяме", добави той.

Повечето руснаци не одобряват предложените от Путин реформи

48% процента от руснаците не одобряват обявените неотдавна от президента Владимир Путин реформи в държавната власт, предаде АФП, като цитира публикувано в петък проучване на общественото мнение.

още

Путин също така изтъкна, че тероризмът не може да бъде използван като оправдание за ограничаване свободата на пресата - нещо, в което медийната комисия на ОССЕ обвини Кремъл в доклада си за кризата в Беслан.

Дни след кървавата развръзка на кризата Путин поиска той да номинира ръководителите на регионите в Руската федерация, които до този момент се избират пряко. Ако идеята бъде реализирана, влиянието на Кремъл върху местната политика ще се повиши драматично.

Губернатори се записват в управляващата партия

В. Москоу таймс съобщи в петък, че 10 губернатори тази седмица вече са записали в пропрезидентската партия Единна Русия.

Лидерът на партията Борис Гризлов е казал, че още поне 20 губернатори се готвят да влязат в Единна Русия.

В Русия има 89 регионални губернатори, които в момента се избират пряко.

Другата идея на Путин е парламентът да се избира изцяло на пропорционален принцип, по партийни листи, което на практика би намалило драстично шансовете на и без това омаломощената опозиция в Русия.

Според някои наблюдатели плановете на Путин се вписват в характерния за съветската система модел на партийна лоялност и централизиран контрол.

Путин защити отмяната на прекия избор на губернатори

Говорейки за дългосрочните перспективи за развитието на Русия, в речта си пред журналистите в петък Путин определи като "оптимална" предложената от него система губернаторите да бъдат номинирани от президента и одобрявани от регионалните парламенти. Според него тази система е най-подходяща за Русия - "страна с огромна територия, с множество етноси и култури".

Американският президент Джордж Буш е провел с руския си колега телефонен разговор в четвъртък и отново е подчертал необходимостта да се съхранят демократичните институции в процеса на битката срещу тероризма, съобщи Белият дом, цитиран от ББС.

Путин обяви предложенията си за радикални промени в политическата система като част от пакета антитерористични мерки, които да бъдат приети вследствие на кризата в Беслан. По-голямата част от 338-те жертви там бяха деца.

Отговорност за атаката пое чеченският полеви командир Шамил Басаев.

Русия настоя за екстрадицията на чеченските политически ръководители, получили политическо убежище на Запад, като Ахмед Закаев, говорител на чеченския бунтовнически лидер Аслан Масхадов. В момента Закаев живее в Лондон.

Критичните западни журналисти оприличени на "чакали"

Президентът отбеляза, че болшинството от западните журналисти отразяват обективно събитията в Русия, макар че някои се стараят да действат по старому и почти не правят разлика между Съветския съюз и днешна Русия. "Лъвът попадна в капан, а наоколо тичат чакали и джавкат - къде от злост, къде от страх", добави Путин.

Той отново разкритикува журналистите, че не използват думата "терорист" по отношение на чеченските бунтовници. "Това не са бунтовници, това са бандити и убийци", каза президентът.

Споделяне

Още от Свят