Путин обеща да си помисли дали да не се кандидатира пак за президент

Владетелят на Кремъл се отдал три дни на риболов, спускане по реки и планински преходи в Сибир

Руският президент Владимир Путин заяви, че ще помисли над варианта дали да се кандидатира отново за държавен глава на изборите през 2018 г., предаде ТАСС.

На съвещание с участието на Путин в Бурятия (автономна република в Южен Сибир, източно от езерото Байкал), посветено на ликвидирането на последствията от горските пожари, беше осъществен телемост със селището Черьомушки, където през април изгоряха десетки домове, разказва агенцията.

Президентът беше информиран как върви възстановяването на домовете. В един момент думата взе местен жител, ветеран от войната.

Той изказа благодарност към Путин, че на Черьомушки е била оказана подкрепа, и се обърна към него със следните думи: "Владимир Владимирович, имаме молба към вас: на следващите избори за президент всички ние ви молим да се кандидатирате отново за поста, ще се радваме много."

"Добре, ще си помисля, благодаря", отговори Путин, след което продължи да задава въпроси как върви възстановяването на Черемушки, посочва ТАСС.

В Путин очевидно е отишъл направо от друга руска южносибирска република – намиращата се на запад от Байкал Тува. Както съобщи в петък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС, там президентът на Русия е бил на кратка лятна почива от 1 до 3 август.

По думите на Песков президентът е бродил из "трудно достъпна тайга, ловил е риба в планински езера, занимавал се е с подводен риболов, пекъл се е на слънце, спускал се е по планински реки на моторници и салове и е правел планински преходи пеша и с АТВ".

Песков допълни, че в пътешествието си Путин е бил придружаван от министъра на отбраната Сергей Шойгу, президента на Тува Шолбан Кара-оол и президента на Хакасия Виктор Зимин.
Кремълският прессекретар описа климата в района като суров, остро континентален, като на слънце е много топло, но вечерта температурите рязко спадат до 5 градуса. По думите на Песков водата в езерата била с температура до 17 градуса, но това не е спряло президента. Путин, облечен с леководолазен костюм и с маска и шнорхел, два часа преследвал щука под водата, преди да я простреля с харпун.

През това време инсталираната на маската му камера "GoPro" е заснела "уникални кадри", които ще бъдат публикувани, обеща Песков.

ТАСС припомни, че Путин нееднократно е ловил риба в този район. През юли 2013 г. той е бил на почивка в Тува и Хакасия на езерото Токпак Хол. Тогава Песков съобщи, че президентът бил хванал щука с тегло над 21 килограма, след като я изтеглял от водата в продължение на три минути.

Владимир Путин е бил за риба и с други високопоставени лица - през 2007 г. с княза на Монако Албер в Тува, през 2001 г. с френския президент Жак Ширак в Санкт Петербург, а през 2007 г. с президента на САЩ Джордж У. Буш и с Джордж Буш - баща в семейното им имение в щата Мейн, припомня ТАСС.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?