Путин отива в Иран въпреки спекулации за готвен атентат

Путин отива в Иран въпреки спекулации за готвен атентат

Владимир Путин ще пристигне тази вечер Техеран независимо от тиражираните слухове, че срещу него се готви атентат на иранска територия. За евентуално покушение съобщи агенция Интерфакс, позовавайки се на неназован източник от разузнаването. По-късно представител на руските спецслужби потвърди, че са получени разузнавателни данни за подготвяно покушение срещу Путин по време на посещението му в Иран. Въпреки това  президентът заяви, че няма да отмени визитата си.  

Според ИТАР-ТАСС руските компетентни власти работят активно с чуждестранни партньори по получената преди ден информация за готвен терористичен акт срещу Путин, чието посещение в Иран е планирано за понеделник и вторник.

Медийният първоизточник на информацията за заплахата твърди, че за готвеното покушение са създадени няколко групи терористи-камикадзета.

”Ако трябва да се реагира на различните заплахи и да се спазват указанията на службата за охрана, то тогава не трябва да се излиза от къщи”, демонстрира хладнокръвие Путин. Той е на официална визита в Германия, където с канцлера Ангела Меркел обсъди ядрена програма на Иран.

От иранското външно министерство първоначално определиха като напълно безпочвена новината за готвено покушение срещу руския президент. “Този вид новини са напълно неоснователни и са част от психологическата война, която се води от противниците на връзките между Иран и Русия”, каза говорителят на иранското външно министерство. По-късно Техеран потвърди, че Путин ще пристигне в страната.

Американският аналитичен център Стратфор коментира, че информацията за подготвяно покушение срещу руския президент в Иран може да е предоставена на руските служби от Съединените щати.

Генадий Гудков от Комисията за сигурност към руския парламент обаче заяви, че има достатъчно радикални организации и екстремисти, които са настроени против Русия и биха искали да уредят сметките си с Путин. Руски представители съобщиха, че след 1999 г. са били разкрити няколко заговора за убийството на Путин по време на пътуванията му в чужбина.

По време на посещението си в Иран Путин ще участва и в срещата на високо равнище на страните от Каспийския регион (Русия, Иран, Азербайджан, Туркменистан и Казахстан).

Путин ще бъде първият руски лидер, посетил Иран от времето на съветския диктатор Йосиф Сталин, който беше там през 1943 г. за международна конференция с лидерите на САЩ и Великобритания.

Споделяне

Още от Свят