Путин отправи завоалирани нападки срещу Естония

Путин отправи завоалирани нападки срещу Естония

Руският президент Владимир Путин заклейми в сряда “хората, които оскверняват паметници на военни герои” като по този начин “всяват раздор между нациите”, съобщава ББС.

Коментарите му, направени по време на празнуването на Деня на победата на Червения площад, са продължение на словесната война с Естония, която миналия месец махна от центъра на столицата си военен паметник от времето на СССР. Този ход предизвика протести сред руското етническо малцинство в страната, които прераснаха в безредици и един човек загина, а стотици бяха арестувани.

Много естонци смятат паметника за символ на съветската окупация на страната. Руснаците от своя страна го считат за напомняне за ролята на Съветският съюз при победата над фашизма.

“Причините за всяка война трябва да бъдат видени в грешките и лошите изчисления в мирно време, а техните корени са в екстремистките и призоваващи към конфронтации идеологии”, заяви Путин.

Той същото така предупреди за наличието на нови заплахи, базирани на “същото незачитане на човешкия живот и със същите претенции за изключителност и налагане на диктат над света като Третия райх”. Според кореспондентите на ББС в Москва с тези думи Путин отправя критики към военните действия на САЩ.

По време на честванията 7000 руски войници преминаха в маршова стъпка през Червения площад. Над главите на зрителите прелетяха 9 изтребителя. Министърът на отбраната Анатолий Сердюков инспектира войници от своята открита лимузина “Зил”, произведена по времето на СССР.

В същото време естонският външен министър обвини Русия в прекаленото раздухване на вълненията в Талин и за това, че е платила на демонстрантите, блокирали естонското посолство в Москва.

Русия от своя страна обвини Естония, че толерира неофашистите и подстрекава проявите на екстремизъм.

Европа защити Естония

Високопоставени представители на ЕС изразиха подкрепа за Естония в конфликта ѝ с Русия, предаде Ройтерс.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу каза, че руското правителство е длъжно да признае, че съседната малка балтийска държава не представлява заплаха.

“Ние изразяваме солидарност с държавата,  която не представлява заплаха за такава голяма държава, каквато е Русия”, каза той.

Председателят на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотерниг отбеляза, че Москва не бива да се намесва във вътрешните работи на Естония”.

Той допълни, че Русия трябва да прекрати призивите за оставка на естонското правителство. “Ние сме с Естония, защото тя принадлежи към европейското семейство”, заяви Пьотеринг.

Същевременно той призова Талин да гарантира правата на рускоезичното малцинство в страната.

Външният министър на Германия, която е ротационен председател на ЕС, Франк-Валтер Щайнмайер каза, че през последните дни е показано ясно, че естонците няма да останат сами и че Европа използва цялото си влияние, за да не допуска ескалация на конфликта.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят