Путин оценил високо помощта на Бойко Борисов и пожарникарите

Путин оценил високо помощта на Бойко Борисов и пожарникарите

Руският премиер Владимир Путин е благодарил на колегата си Бойко Борисов за изпращането на пожарникари в помощ на борбата с огнената стихия. В телефонен разговор по негова инициатива Путин е оценил високо действията на българските огнеборци, които от събота участват в спасителните операции, техния професионализъм и всеотдайност.

"България ни оказва огромна помощ, това е голям морален жест", заявил Путин, цитиран от Министерския съвет.

Борисов от своя страна предложил България да приеме за рехабилитация деца и огнеборци, пострадали от пожарите. На разговора е присъствал и еврокомисарят Кристалина Георгиева, която е информирала Путин за мерките, които Европейската комисия предприема за подпомагане на Русия в тежката ситуация.

България изпрати над 90 пожарникари и трима медици в Русия по разпореждане на премиера Бойко Борисов след предишен негов разговор с руския му колега Владимир Путин. От пресцентъра на руското правителство пък отбелязаха, че двамата премиери са използвали разговора да обсъдят и проектите за строителството на АЕЦ "Белене" и газопровода "Южен поток".

В понеделник от МВР съобщиха, че българските огнеборци са успели да спасят от пожарите село с дървени постройки с 300-годишна история.

Българите охраняват близо 20-километрова полоса до град Ликино-Дулево. Те са успяли да спрат огъня на два километра от града и да не допуснат огнената стихия да унищожи с. Язвище.

Втората група български пожарникари продължава да участва в гасенето на смесена гора до град Ногинск. Фронтът на огъня там е около 4 км, но пожарът вече е локализиран до отделни огнища.

От Москва вече бяха евакуирани 16 българи заради лошите атмосферни условия, предизвикани от горските пожари, като още 20 души са заявили желание да бъдат изтеглени от руската столица, съобщи говорителят на външно министерство Весела Чернева. Това са предимно близки на служителите в посолството ни.

В дипломатическата мисия работят повече от 100 служители. Външно министерство обяви, че ще осигури 240 респираторни маски за тях и семействата им.

Очаква се в Русия да настъпи захлаждане чак следващата неделя, до тогава температурата на въздуха в Москва ще достигне 37-39 градуса, а в Подмосковието 35-40 градуса. Според синоптиците почти през цялата седмица живачният стълб ще се задържи над 37 градуса, съобщи ИТАР-ТАСС.

Димът над Москва заради обширните пожари е довел до двойно увеличение на смъртността. В обикновени дни там умират 360-380 души, а сега по 700, съобщи lenta.ru.

От руската Федерална агенция по въздушен транспорт ("Росавиация") съобщиха, че слабата видимост заради дима вече не оказва значително влияние върху работата на московските летища. По данни на агенцията за изминалото денонощие от столичните летища са излетели над 100 хиляди души.

Споделяне

Още от Свят