Путин подкрепи Дмитрий Медведев за свой наследник

Путин подкрепи Дмитрий Медведев за свой наследник

Руският президент Владимир Путин подкрепи първия вицепремиер Дмитрий Медведев да го замени на президентския пост догодина, съобщиха руските медии в понеделник.

В понеделник Медведев бе номиниран от партията на Путин “Единна Русия” и от още три про-кремълски партии -“Справедлива Русия”, Аграрната партия и “Гражданска сила”.

По-рано Медведев беше началник на кабинета на Путин. Той е председател на газовия монополист “Газпром”.

Медведев е от Санкт Петербург, както и настоящият руски президент.

Повече от 17 години се познавам отблизо с Дмитрий Анатолиевич Медведев и напълно и изцяло подкрепям неговата кандидатура, каза Путин на среща с четирите партии.

42-годишният бивш адвокат бе мениджър на предизборната кампания на Путин през 2000 г. Като първи вицепремиер в момента негови ресори са здравеопазването, образованието, жилищната политика.

Дълги години Медведев е бил важен играч в най-близкото обкръжение на Путин от Санкт Петербург, отбелязва ББС.

Огромната подкрепа, с която се ползва Путин в Русия, прави Медведев сигурен победител на президентските избори през март, след като кандидатурата му бъде официално издигната.

Другият първи вицепремиер Сергей Иванов също бе разглеждан като потенциален кандидат за поста.

Руската политическа система предоставя на президента редица властови правомощия, включително и това да посочва регионалните губернатори. 

На 2 декември “Единна Русия” спечели президентските избори с голямо мнозинство и ще доминира новия парламент.

Путин даде да се разбере, че ще запази ролята си на значим национален лидер и след като напусне президентския пост след края на втория си мандат.

Повишаване качеството на живот

“Имаме шанс да сформираме устойчива власт в Руската федерация след изборите през март – власт, която ще провежда този курс, който носеше резултати последните осем години”, заяви Путин в понеделник на срещата с 4-те партии.

Лидерът на “Единна Русия” Борис Гризлов каза по адрес на Медведев:  “Смятаме, че това е най-социално ориентираният кандидат. Това е човек, който се е представил много добре при ръководенето на национални проекти, демографски програми, и има реални резултати”.

“Мисля, че следващите четири години ще преминат под девиза за повишаване качеството на живот”, посочи Гризлов.

Руските медии предават, че новината е довела “до рязко покачване на акциите на пазара, преди всичко на акциите на “Газпром”, чийто председател на борда е Медведев.

Съобщението, че Путин е подкрепил неговата номинация, слага край на продължителните спекулации за “приемника”, чието име трябваше да посочи сегашният президент.

Представител на “либералния блок”

Дмитрий Медведев се смята за проводник на политиката на либералния блок в Кремъл.

След като през февруари т.г. Путин повиши Сергей Иванов от министър на отбраната до първи вицепремиер, неговият рейтинг и този на Медведев се изравниха. Имаше прогнози, че Иванов може да стане министър-председател на Русия след оставката на Михаил Фрадков.

В крайна сметка обаче правителството беше оглавено от личност, която не беше публична – ръководителят на Федералната служба по финансов надзор Виктор Зубков.

 “Ще се нуждае от Путин”

“Западните анализатори и политици по принцип са подготвени, че главна фигура в руската политика ще остане сегашният президент Владимир Путин”, коментира експертът от британския Кралски институт по международни отношения Юрий Фьодоров. “Затова тук не са склонни да придават прекалено голямо значение на това, кой ще бъде издигнат като приемник на Путин за президент. Още повече Дмитрий Медведев се разглежда от Запада като относително “по-мека” фигура, от останалите възможни претенденти”, допълни той.

Путин реши да подкрепи Медведев, защото той ще има нужда от подкрепата на сегашния президент, смята директорът на Института по проблемите на глобализацията Михаил Делягин.

“Когато Сергей Иванов беше кандидат номер 1, до него започнаха предварително да се домогват най-ключовите фигури в руската политика. Към Медведев никой няма да се домогва, защото той е слаб ръководител и ще се нуждае от Путин”, смята експертът.

Делягин също изказа мнение, че решението на президента засилва влиянието на “либералния блок” в управляващия елит.

“Това е направено отчасти, за да се уравновеси настъплението на силовия блок, което се прояви в арестите на началника на Федералната служба за контрол върху движението на наркотиците (ФСКН) генерал-лейтенанта Александър Булбов и зам.-министъра на финансите Сергей Сторчак. Пък и заявленията на предприемача Шварцман (който говори за “кадифена реприватизация) изплашиха всички до смърт. Сега на улицата на либералите е празник”, казва Делягин.

От “петербургските”

Медведев, както и Путин се е родил в Ленинград.

Също като сегашния президент, той е завършил Юридическия факултет на Ленинградския държавен университет, където е защитил дисертация и е преподавал.

През 1990 г. 25-годишният доцент Медведев е бил препоръчан за работа в Ленинградския градски съвет, а след това в кметството на Санкт Петербург като специалист по гражданско и международно право. В същото време ръководни длъжности в градското кметство заема Владимир Путин.

През 1999 г., когато Борис Елцин поставя Путин начело на правителството, в Москва се мести и Медведев. Този път в правителствения апарат, а след година и в администрацията на президента, какъвто по същото време става неговият земляк Путин.

Два пъти, през 2000 и 2002 г. е бил избиран за председател на Съвета на директорите на “Газпром”, като и в момента заема тази длъжност. В неговите ръце е съсредоточен мощен финансов ресурс, а също така и информационни възможности под формата на холдинга “Газпром-медиа”.

През ноември 2005 г. Медведев е назначен за първи вицепремиер на Русия, и като такъв отговаря за осъществяването на “приоритетни национални проекти” в сферите на селското стопанство, образованието, жилищата и здравеопазването.

Споделяне

Още от Свят