Путин посрещна руската Коледа в църква в Санкт Петербург

Путин посрещна руската Коледа в църква в Санкт Петербург

Руският президент Владимир Путин посрещна настъпването на Коледа по стар стил в църква в Санкт Петебрубг, където е бил кръстен баща му, съобщиха от Кремъл в неделя.

В хода на Рожденственското богослужение той подарил на храма "Симеон Богоприемец и Анна Пророчица“ икона от средата на  XIX век. Но двуредната икона в метален обков са изобразени светите пророци Илия, Симеон, Архангел Михаил и други светци.

Президентът поздравил православните християни, всички граждани на Русия с празника и пожелал на вярващите да бъдат дарени с  радост и надежда, както и здраве, успех и благополучие.

Путин си тръгнал от църквата около 1 часа.

Храмът "Симеон и Анна“ е построен през 1734 г. от императрица Анна в стил петровски барок с елементи от древноруската архитектура на мястото на селска църква от 1714 г., носеща имчето на Архангел Михаил.
Това е една от най-старите православни църква в Санкт Петербург и е паметник на архитектурата. През 1938 г. тя е била закрита и в последствие разграбена, но през 1951-1954 г. е реставрирана. През 1980-те години е била музей, но през 1994 г. е била върната на Санкт-Петербургската епархия.

По традиция държавният глава празнува Рождество Христово в храм извън Москва. Коледната литургия в столицата започна в 23:00 часа местно време, като руският патриарх Кирил поздрави гражданите на страната с празника.

Литургии бяха отслужени във всички църкви и катедрали в Русия. Според православната традиция вярващите започват празненствата за Коледа в полунощ, след което на следващия ден се събират по домовете си и си разменят подаръци и коледни ястия.

В Русия Рождество Христово се отбелязва 13 дни след католическата Коледа. Руската, грузинската, сръбската, гръцката православни църкви, манастирите в Света гора на полуостров Атон и ортодоксални църкви в Йерусалим празнуват празника на 7 януари по стария Юлиански календар. В началото на ХХ век Руската православна църква решава да запази Юлианския календар, който изостава с почти две седмици от новия Григориански календар.

Споделяне

Още от Свят