Путин приема ролята на криптовалутите като средство за разплащане

Путин приема ролята на криптовалутите като средство за разплащане

Руският президент Владимир Путин изрази толерантно отношение към криптовалутите, които привличат все по-сериозно внимание от страна на регулаторите по целия свят поради притеснения, че могат да бъдат използвани за пране на пари и престъпна дейност, предаде агенция Блумбърг.

Криптовалутите "имат право да съществуват и могат да се ползват като средство за разплащане", каза Путин в интервю пред CNBC, което е публикувано на сайта на Кремъл. Путин обаче подчерта, че все още е твърде рано да се говори за ползването на криповалути в търговията с петрол и други суровини, които съставляват огромен дял от руския износ.

Запитан възможни ли са в скоро време контракти в криптовалута, както неотдавна допусна руският вицепремиер Новак, Путин отговаря:

"Контракти в криптовалута? Засега е рано да се говори за това, защото криптовалутата, разбира се, може да бъде разчетна единица, но тя е много нестабилна. За превод на средства от едно място на друго – да, но да се търгува, още повече да се търгува с енергоресурси, поред мен това е все още преждевременно. Засега криптовалутата не е обезпечена по никакъв начин. Тя има място на съществуване и разбира се, може да бъде използвана като средство за разпращане, но за търговия с нефт, да кажем, или други суровини и енергоизточници, ми се струва, че е рано да говорим. Но всичко се развива, всичко има право на съществуване. Ще видим как ще се развие по-нататък (...)"

Русия търси алтернативи на долара, след като през 2014 г. бе ударена със санкции заради анексирането на Крим и Путин обвинява САЩ, че използват валутата си като оръжие. Поддръжниците на криптовалутите твърдят, че децентрализацията на парите в крайна сметка ще замени фиатните валути, емитирани от централните банки.

Руската централна банка непрестанно предупреждава инвеститорите, че крипто-пазарът е изключително нестабилен и че дигиталните валутни не са разрешени като метод за плащане в страната. В същото време обаче няма никакви планове за въвеждане на обща забрана като в Китай, заяви тази седмица руският зам.-министър на финансите Алексей Мойсеев, цитиран от Интерфакс.

Изразената от Путин толерантност към криптовалутите става в момент, когато Белият дом обмисля широка инициатива за преглед и координация на крипто политиката, която може да доведе до нови регулации. Тази година Китай предприе крути мерки срещу криптовалутите и през септември забрани всички крипто – трансакции, припомня Блумъбрг.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?