Путин: Руско-китайските отношения имат потенциал за развитие

Путин: Руско-китайските отношения имат потенциал за развитие

Отношенията на Русия и Китай имат достатъчно потенциал за успешно развитие и се основават на отчитане на взаимните интереси, заяви руският президент Владимир Путин на среща с китайския премиер Ли Къцян, съобщи ТАСС.

Путин подчерта, че основата на двустранните отношения е икономиката, но добави, че върху нея се надгражда партньорство и в други направления - на международната сцена, в сферата на културата и образованието. "Но практически всичко има икономическа основа", добави руският президент, който оцени високо вниманието на китайските си колеги към въпросите от тази сфера.

"Знаем колко трудно върви тази работа в различни направления, какви усилия изисква разработването на конкретни проекти, съгласуването на позиции, търсенето на баланс на интересите", заяви Путин. "А ние с вас винаги изграждаме отношенията си като отчитаме взаимните си интереси и всичко върви добре".

Руският президент подчерта, че отношенията между двете страни представляват всеобхватно стратегическо партньорство и имат добри перспективи. Залог за това са постигнатите натрупвания, преди всичко в икономическата сфера, благодарение на усилията на двете правителства, заяви Путин пред Ли Къцян.

По-рано Путин се срещна с председателя на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители Чжан Дъцзян. Руският президент подчерта, че неговата страна отделя приоритетно внимание на развитието на отношенията с Китай. Дъцзян отбеляза, че това е петнадесетото посещение на Путин в Китай. "Това несъмнено говори, че Русия придава приоритетно значение на развитието на отношенията с Китай", отговори руският държавен глава.

От руска страна в преговорите участват още началникът на администрацията на Кремъл Сергей Иванов, външният министър Сергей Лавров, първият вицепремиер на Русия Игор Шувалов, вицепремиерите Олга Голодец, Дмитрий Рогозин и Юрий Трутнев, помощникът на руския президент Юрий Ушаков и редица министри, отбелязва ТАСС.

Споделяне

Още от Свят