Путин се обяви срещу нови пълномощия за премиера на Русия

Путин се обяви срещу нови пълномощия за премиера на Русия

Владимир Путин заяви, че е срещу преразпределението на функциите между органите на изпълнителната власт в страната. Това той съобщи на журналистите след разговора си с руските граждани чрез телевизионния ефир в четвъртък.

“Сега имаме център за приемане на решенията – държавният глава, президентът, а правителството по конституция е основен орган на изпълнителната власт. Да се вземат от пълномощията на правителството или да се натоварва правителството с допълнителни пълномощия е нецелесъобразно”, каза президентът на Русия.

Според мнението на мнозина анализатори след президентските избори през пролетта на 2008 г. Владимир Путин може да заеме поста министър-председател и да “отнеме” редица пълномощия от новия президент.

Отговаряйки на въпросите на руснаците в пряк ефир по централните телевизии, Путин заяви намерението на Русия да създаде нови ядрени комплекси и обясни решението си да оглави списъкът на “Единна Русия” със стремежа да се създаде дееспособен парламент.

“Спомнете си 1990 години. При недееспособен парламент не можеше да се взимат нормални решения. Затова пък популистки решения се взимаха предостатъчно”, каза президентът.

Той допълни, че след изборите през 2008 г., “когато в Кремъл ще има друг човек”, трябва да се запази приемствеността на властта и набора от инструменти, които позволяват на Русия да се движи напред.

В отговор на въпрос за военните от Пласецк, Путин огласи намерението на Русия да създаде нови ядрени комплекси.

“Ракетната техника със стратегическо предназначение ще се развива. Не само ракетите “Топол” с разделящи се бойни глави, но и съвършено новия (комплекс), искам да подчертая”.

Путин каза, че ще се отделя внимание не само на “ядрената триада” ( ракетни войски със стратегическо предназначение, стратегическата авиация и подводния ядрен флот). По думите му през 2012 г. Русия ще създаде изтребител от ново поколение.

“Нашите въоръжени сили ще бъдат компактни и ефективни”, каза Путин.

Малко преди телевизионната изява на Путин, в четвъртък сутринта, от космодрума Пласецк беше изстреляна с учебно-бойна цел междуконтиненталната балистична ракета РС-12М “Топол”.

През септември тази година руските военни рапортуваха за успешно изпитание на свръхмощна вакуумна бомба.

В същото време, говорейки за проблема с ПРО Путин каза, че Русия и САЩ трябва съвместно да разберат, има ли заплаха от страна на Иран, Северна Корея и да създадат механизъм за “демократичен достъп” до елементите на системата за противоракетна отбрана, които САЩ смята да разположи в страните от Източна Европа.

“Не трябва да нагнетяваме ситуацията, но Русия е готова да предприеме стъпки по осигуряване на сигурността, ако интересите ѝ в сферата на ПРО не бъдат отчетени”, добави президентът.

Както каза обаче Путин, съдейки по последните контакти на Русия с представителите на САЩ, “(американците) са се замислили и търсят пътища за решение”.

“Русия не е Ирак”

На въпроса на механик от Новосибирск за предполагаемо скорошно изказване на бившия държавен секретар на САЩ Мадлен Олбрайт за това, че Русия “несправедливо” притежава огромни природни ресурси, Путин каза, че “Русия има достатъчно сили и средства, за да защити себе си и своите интереси и на собствените си териториии, и в другите региони на света”.

“Това, според мен, е такава политическа еротика, която, може би, доставя удоволствие на някого, но една ли ще доведе до положителен резултат”, каза той.

По думите на Путин Русия не е Ирак, “не е малка страна, която едва ли може да защити себе си и която притежава огромни нефтени запаси”.

Според него, скорошното стабилизиране на ситуацията в Ирак няма да е много лесно.

“Може да се махат от политическата дъска някакви тиранични режими, например режимът на Саддам Хюсеин, но да се воюва с народа е безперспективна задача”, заключи Путин.

Диалогът с Иран

На въпрос за неотдавнашната визита в Иран и срещата с президента Махмуд Ахмадинеджад, Путин отговори, че Русия е заинтересована всички проблеми в Каспийския регион да бъдат урегулирани и да има дружески отношения със съседите си.

“Персия и Русия винаги са били близки съседи. В сферата на енергетиката, ние сме много важни партньори, и трябваше да се обсъди сътрудничеството ни на най-високо равнище”, каза президентът.

 “Прекият диалог с държавите винаги е по-продуктивен, отколкото политиката на заплахи и силов натиск”, заяви руският държавен глава.

За инфлацията и ръста на цените

Путин призна, че инфлацията в Русия ще превиши заплануваните показатели.

“Тази година ние едва ли ще можем да удържим инфлацията в запланираните параметри. Още днес инфлацията е 8,5%, а до края на година има още 2,5 месеца”, призна Путин.

Отговаряйки на въпрос защо в Русия цените се покачват, Путин каза, че това се обяснява с интеграцията на Русия в световната икономика.

По думите му, прекратяване на субсидирането на селското стопанство в Европа и използването на зърното за производство на битово гориво е довело до повишаване на световните цени на хранителните стоки.

Президентът допълни, че при влизането в Световната търговска организация има голям преходен период през който Русия ще продължава да субсидира селското стопанство.

“Положението е далеч от благополучието”

По проблемите на положението в Северен Кавказ, Путин заяви, че ситуацията там “е далеч от благополучието, но в сравнение с 1999 г., е кардинално променена”.

“Залогът за това е надеждата на хората”, каза Путин, като даде за пример Чечения, където, по думите му, хората са се уморили от войните и са почувствали вкуса на мирния живот.

“Ние ще постигнем подобно отношение и в други региони”, обеща президентът.

За наредбата за изкуственото оплождане

„Коефициентът на раждаемост е най-високият за последните години, а детската смъртност намаля”, каза президентът по време на разговора с гражданите.

Путин обеща да се увеличи тройно държавната поръчка за оплождане „ин витро”. Оказа се, че президентът е прекрасно информиран за цената на тези медицински интервенции и колко такива годишно се извършват.

Знам откъде могат да се вземат пари, имаме икономии от други национални проекти”, каза президентът.

Шестото обръщение

Обръщението в пряк ефир на президента Владимир Путин към гражданското започна в четвъртък по обед московско време.

Откакто е на власт, президентът провежда за шести път подобен разговор с руските граждани, който се предава по два централни телевизионни канала.

Путин отговаря на запитвания пряко в ефира в продължение на три часа и седем минути, което е негов личен рекорд.

През 2006 г. разговорът с президента продължи 2 часа и 54 минути, през 2005 г. - 2 часа и 50 минути, през 2003 година - 2 часа и 49 минути, през 2002 г. - 2 часа и 38 минути, през 2001 година - около три часа.

Според президентския сайт към държавния глава са били адресирани над два и половина милиона въпроси.

Официално се съобщава, че руснаците са се интересували преди всичко от социално-икономически проблеми – инфлацията, ниските заплати и скъпотията.

Имало е и много политически въпроси. Гражданите са се оплакали от липсата на всякаква полза от общуването с властта, те се страхуват от безразличието, не разбират какво става в страната, какво представлява „планът на Путин”.

Един от често задаваните въпроси е бил: „Какво да правя, когато имам желание да отида на изборите, а не искам да дам гласа си за никого в предлаганите листи?”

Шестата „пряка линия”, вероятно ще е последното появяване на Путин в този формат в качеството му на президент и първото, на което той се представя като кандидат за депутат в Държавната дума. 

През октомври Путин еднолично оглави листата на партия „Единна Русия”.

Както предположиха някои руски медии, опозиционните партии могат да подадат жалба в избирателната комисия, заподозирайки Путин в „предварителна агитация”.

Шефът на ЦИК Владимир Чуров обаче не възрази на изявата на Путин.

„Това, което успях да видя, не предизвика в мен никакви възражения”, каза той пред журналисти.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?