Путин се закани да укрепи армията и заради военните планове на САЩ в Европа

Русия има нужда да укрепи въоръжените си сили и разузнавателния си потенциал заради новите заплахи за сигурността, включително военните планове на САЩ в Европа, предаде БТА, заяви в сряда руският президент Владимир Путин, цитиран от Ройтерс.

"Един от безусловните ни приоритети е всестранното укрепване на въоръжените сили", предава агенцията думите на президента на среща с висши офицери от силовите структури.

Путин наблегна на това, че ролята на военните се увеличава не само заради заплахите, които носи тероризмът и локалните конфликти. Има редица други глобални заплахи, каза той.

Според него САЩ работят все по-активно върху плановете си да разположат нови бази в Източна Европа, от друга страна ратифицирането на договора за конвенционалните сили в Европа стигна до задънена у,лица, заяви руският лидер.

Путин каза още, че плановете на Вашингтон да има свои бази в България и Румъния и да разположи елементи от противоракетния си щит в Полша и Чехия са станали последната капка, от която е преляла чашата на търпението на Русия и тя е решила да излезе от договора за обикновените въоръжени сили.

Кремъл смята, че елементите от американския щит и новите бази на САЩ в Европа ще нарушат стратегическия баланс на силите в Европа. Задачата на военните е да укрепват бойната готовност на сухопътните сили и на флота, да ги снабдяват със съвременни оръжия и военна техника, заяви още Путин.

Споделяне

Още от Свят