Путин спира всички полети от Русия до Египет

Руски туристи се прибират от Шарл ел Шейх.

Руският президент Владимир Путин нареди днес всички пътнически полети от страната до Египет да бъдат спрени, докато бъдат изяснени причината за самолетната катастрофа на Синайския полуостров, съобщиха световните агенции.

Руският президент е издал заповедта по съвет на директора на Федералната служба за сигурност Александър Бортников.

Путин също така нареди на правителството да разработи механизъм за изпълнение на препоръките на Националния антитерористичен комитет и за връщане на руските граждани от Египет в родината. Той поиска още да започнат разговори с египетските власти за гарантиране на сигурността на полетите.

На почивка в Египет в момента са около 45 000 руснаци, съобщи ръководителят на руската Федерална агенция по туризма Олег Сафонов.

Приблизително 40 процента от тях се намират в района на Шарл ел Шейх, а останалите - на Хургада.

Точните числа ще бъдат уточнени с туроператорите, заяви шефът на Ростуризъм.

Официални източници от редица държави заявиха, че на борда на катастрофиралия руски самолет вероятно е била заложена бомба. Великобритания и Ирландия вече спряха полетите от и до Шарл ел Шейх - египетския курорт на Червено море, откъдето излетя разбилият се "Ербъс".

Това решение на Путин е първи признак, че Русия смята за правдоподобна теорията, че джихадистката групировка "Ислямска държава" е успяла да заложи бомба на борда на "Ербъс А321" на руската авиокомпания "Метроджет" ("Когалимавиа"), който се разби в Синай в събота - катастрофа, при която загинаха всички 224 души на борда, предимно руски туристи, отбелязва Ройтерс.

Групировка, свързана с "Ислямска държава" (ИД), разпространи ново видео, в което твърди, че е свалила руския самолет над Синай.

 

Джихадистите вече поеха отговорността за трагичния инцидент, при който загинаха над 220 души. Москва обаче засега не потвърждава информацията, като казва, че все още е твърде рано да се правят заключения.

 

В новия клип се появяват петима бойци на "Ислямска държава", един от които освен арабски, говори и руски, и се обръща към Путин с обидни думи. Думата, която използва за "неверници", е татарска.

"Поздравяваме нашите братя на Синайския полуостров за свалянето на проклетия самолет с неверници от Русия. Ние сме с вас, братя, обичаме ви и ще продължим вашето дело. Ще унищожим тия неверници, ще ги изгоним от нашата земя, а след това ще се доберем до тяхната. Искам да се обърна към теб, путинска свиня, и да ти кажа, че когато изпрати твоите самолети, твоите хора, твоята техника да унищожат нас и страната ни, дълбоко сгреши и ще съжаляваш за това. И твоят народ ще съжалява", заявява един от мъжете.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?