Путин: Убийството на Политковская нанесе по-голяма вреда на Русия, отколкото нейните публикации

Путин: Убийството на Политковская нанесе по-голяма вреда на Русия, отколкото нейните публикации

Хиляди хора, сред които чужди дипломати и журналисти, дойдоха във вторник да се поклонят пред тленните останки на убитата Анна Политковская, изтъкната руска журналистка, известна с критиките си към президента Владимир Путин.

48-годишната Политковская бе застреляна в събота, в жилищната ѝ кооперация в центъра на Москва. Разследването свързва убийството с нейната работа.

Политковская спечели признание в Русия с категорична позиция в защита на човешките права и критики срещу правителствената политика – в частност на бруталната война срещу сепаратистите в Чечения.

Десетки колеги на журналистката, публични личности и нейни почитатели, се събраха Троекуровското гробище в западната част на Москва.

Путин най-после осъди престъплението

В същото време руският президент отлетя за източногерманския град Дрезден, където е работил като агент на КГБ през 1980-те, за да се срещне с германския канцлер Ангела Меркел.

Изправен пред острите критики от страна на Запада, Путин най-после осъди убийството на Политковская, като го нарече “омерзително престъпление”, което няма да остане ненаказано.

По думите му убийството на Анна Политковская е нанесло на Русия по-голяма вреда, отколкото нейните публикации.

Политковская имала “минимално влияние”

Независимо, че Политковская беше критик на властта, “степента на влиянието ѝ върху политическия живот в страната беше минимална”.

“Жестокото убийство на жена, майка, само по себе си е насочено и срещу нашата страна, Русия, и срещу действащите власти на Русия”, каза Путин по време на съвместна пресконференция с Ангела Меркел.

По думите на Путин, убийците “трябва да бъдат намерени, изобличени и наказани”. “Ние ще направим за това всичко необходимо” – обеща президентът на Русия.

На свой ред Ангела Меркел каза, че убийството на руската журналистка е потресло обществеността в Германия. Тя призова Владимир Путин да направи всичко, за да разкрие убийството, тъй като това ще покаже, колко високо се цени свободата на пресата в Русия.

До този момент редица световни лидери осъдиха убийството, включително американският президент Джордж Буш, както и Европейският съюз, които настояха за пълно разследване на престъплението.

Путин ограничи публичната си реакция до обещание пред Буш в телефонен разговор между двамата три дни след убийството, като заяви, че ще бъде проведено “обективно разследване”.

“Чухме президента Ширак. Чухме президента Буш. Чухме британския министър-председател Тони Блеър”, коментира редакторът от радио Ехото на Москва Анатоли Венедиктов, имайки предвид изявленията на световни лидери за смъртта на Политковская. “Но всичко, което чухме от Путин, беше настояване да се проведе разследване”, допълни той.

Преди визитата на Путин в Дрезден, пълномощникът на германското правителство по въпросите на човешките права Гюнтер Нооке остро осъди  убийството на Политковская. Пред “Нетцайтунг” Нооке заяви, че става дума за политическо убийство, което е само върхът на айсберга. Според него, престъплението сочи, че свободата на печата и мненията в Русия е застрашена. Нооке изрази очакването, че федералният канцлер Меркел няма да премълчи тази тема по време на срещата си с руския президент Путин в Дрезден.

Убийството на Политковския отново фокусира вниманието върху проблемите с медиите в Русия, където Путин е централизирал властта и държи медиите под контрол чрез близки до правителството икономически групировки.

Журналистката беше застреляна до входа на собствения си дом на 7 октомври – рождения ден на Владимир Путин.

Без високопоставени представители на властта

На траурната церемония във вторник не са били забелязани високопоставени представители на властта.

"Тя бе уникална жена в днешна Русия, където почтените хора в политиката и журналистиката са шепа хора", каза Николай Смирнов, архитект от Санкт Петербург, дошъл в Москва да се прости с журналистката.

Американският посланик в Русия Уилям Бърнс, който също беше на поклонението, призова руските власти за пълно разследване на убийството на журналистката от в. “Новая газета”.

Полицията все още издирва улики за престъплението. Много политици и колеги на Политковская определиха убийството като политическо, макар че има различни версии кой може да стои зад него.

“За съжаление, това е краят на една епоха в руската журналистика и за не зная какво ще се случи след смъртта на Политковская”, каза Смирнов.

Независимо от дъжда, хиляди опечалени изчакаха да отдадат последна почит пред тленните останки на журналистката.

Русия “гарантира” свободата на словото и печата

Според агенция ИТАР -ТАСС, председателят на руската Дума Борис Гризлов е обещал разследване на убийството по парламентарни канали. Русия гарантира свобода словото и печата и подобни ужасни криминални деяния не могат да отменят това, заяви той.

Колегите на Политковская от “Новая газета” съобщиха, че вестникът предлага близо 1 милион долара награда за разкриване на престъплението.

Разследването се води лично от руския генерален прокурор и е фокусирано върху нейните разследващи репортажи като възможен мотив за убийството.

Според ББС руското правителство ще бъде подложено на силен международен натиск да се сложи край на убийствата на журналисти в Русия. От началото на 1990-те досега са убити 40 журналисти, повечето от които при явни поръчкови убийства.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?