"Група на извънземните" проверява Костов

Въпросът за реформата в съдебната система е изключително важен, но той не трябва да се решава под натиска на обвиняеми, разследвани и проверявани, каза главният прокурор Никола Филчев по адрес на Иван Костов, срещу когото в понеделник бе образувана проверка по обвинения на бившия вътрешен министър Богомил Бонев.

"Въпросът за това да се направи съдебната система по-ефективна, е много сериозен. И тоя въпрос не може да се решава под напора на емоции на засегнати лица...Защото, какво става - винаги, когато прокуратурата започне разследване или проверка срещу някое по-влиятелно лице, то отговаря с какво - отговорът е да се закрие прокуратурата и започва да се оплаква, че държавата е лошо устроена, че конституцията трябва да се промени, че прокуратурата трябва да се подчини някому", заяви Филчев пред репортери в сряда след заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС).

В действителност първото предложение на Костов и тогавашните му съпартийци от СДС за промени в конституцията, предвиждащи промяна в безконтролното положение на прокуратурата, бяха лансирани преди две години. Новото предложение на Демократи за силна България (ДСБ) за структурни промени в съдебната власт бе направено преди десетина дни, преди разпоредената в понеделник проверка срещу бившия премиер. ДСБ не предлагат да се закрие прокуратурата, както твърди Филчев, а да премине към изпълнителната власт. Подобна препоръка отправи наскоро и докладчикът на Европарламента за България Джефри ван Орден.

Въпросът със започналата срещу Иван Костов проверка продължава да е конфиденциална информация. Източници от прокуратурата са заявили пред БНР, че с проверката са натоварени група от прокурори от отдел "Корупция" към ВПК и група следователи от Столичната следствена служба. Техните имена се пазят в тайна, но колегите им твърдят, че всички, които се занимават с Костов, били "честни, безкомпромисни, некорумпирани". Заради тези им качества те били наречени "Групата на извънземните".

Филчев "малко смутен", че НС не го контролира

Никола Филчев каза още, че в конституцията властите са добре балансирани. Според него всички актове на прокуратурата се контролират, в това число и най-важни обвинителни актове. "Вие знаете, че по мое предложение 6 години вече прокуратурата се отчита за дейността си на Народното събрание, на Министерския съвет, на ВСС, на държавния глава", каза Филчев и добави, че парламентът има право не само да получава докладите , но и да ги обсъжда и да взима мерки, макар че досега такова нещо не се е случвало.

Никола Филчев дори каза, че е малко смутен от това, че НС не е намерило за нужно да обсъжда отчетите на прокуратурата, но е сигурен, че в бъдеще и това ще стане.

Проверката на Костов може да приключи до петък

По-рано в сряда директорът на Националната следствена служба Ангел Александров заяви, че срещу Костов не е образувано следствено дело, а само предварителна проверка, която може да приключи до края на седмицата.

Проверката бе спешно разпоредена след изнесени от бившия вътрешен министър Богомил Бонев в предаването "Всяка неделя" на БНТ.

Иван Костов заяви във вторник, че ако до края на седмицата не бъдат обявени резултати от проверката, ще означава, че прокуратурата изпълнява политическа поръчка.

Шефът на националното следствие обясни пред Би Ти Ви, че чрез предварителната проверка трябва да установи дали има основателно предположение, че е извършено престъпление.

Проверката на бившия премиер не е сензация и не е политическа поръчка, каза още Александров и добави: "Надявам се да приключи до петък, но ако това не стане, не бива да се драматизира".

От обясненията на Александров стана ясно, че при предварителната проверка може да се направят изводи не само по твърденията на Бонев към Иван Костов, но и относно самия Бонев, както и за други лица.

Самият Богомил Бонев нито веднъж не потвърди по време на предаването, че изговорените от него обвинения към Костов са фактически верни. Запитан от водещия дали не представя една "фантазия", Бонев отговори, че тя е достойна за проверка от прокуратурата.

Смятаме, че поръчката за това оклеветяване във "Всяка неделя" идва от прокуратурата, най-вече заради това, че ДСБ се обяви за сериозни структурни промени на съдебната власт и изваждане на прокуратурата и следствието от нея, каза Иван Костов по повод последната масирана атака срещу него, предприета от бивши министри и подкрепена от прокуратурата.

Куркулас получи пръв предложенията на ДСБ за съдебна реформа

В сряда ръководството на ДСБ представи концепцията си за промени в конституцията, свързани с реформа в съдебната система, пред ръководителя на делегацията на Европейската комисия в България Димитрис Куркулас. По думите на заместник-председателя на партията Екатерина Михайлова Куркулас е казал, че ще представи идеите на ДСБ пред Европейската комисия.

Предстои ДСБ да представи концепцията си и пред холандския посланик баронеса Ван Линден, както и да я разпратят до всички посланици на страните-членки на ЕС. От четвъртък стартират и политическите консултации по проекта с политическите сили в НС като първите разговори са с Народен съюз.

ДСБ предлагат с промени в основния закон да бъде регламентирано, че съдебна власт е само съдът. Следствието и прокуратурата да преминат към изпълнителната власт: следствието - към МВР, а прокуратурата - към министерството на правосъдието, като министърът на правосъдието да бъде и главен прокурор.

След срещата Иван Костов прогнозира, че до петък обвиненията, отправени срещу него от Бонев, ще бъдат напълно опровергани от страна на заинтересованите лица и фирми.

Той очаква още в сряда Булбанк да потвърди информацията на управление "Банков надзор" на БНБ, че не е сред собствениците на Булбанк, каквито са твърденията на Бонев. Костов очаква и бърза реакция от швейцарското посолство за твърденията, че му е отнемано правото да пребивава в държавата и че е залавян с 500 хиляди швейцарски франка.

Костов повтори, че "лъжите" на бившия му министър са толкова "налудничави", че могат да бъдат опровергани лесно и бързо.

"Главеният прокурор е с доста слаби нерви," коментира пред репортери Иван Костов поредната заплаха от страна на Филчев да не се занимава със съдебната власт. Лидерът на ДСБ все още не е получил покана от прокуратурата във връзка с разпоредената проверка, но отново заяви готовност да съдейства на разследването.

Споделяне

Още от България