"Гуру" на британските лейбъристи предупреждава за пренебрегвана ядрена опасност от Русия и Пакистан

Амитай Ециони, за когото се смята, че има водещо интелектуално въздействие върху британската Лейбъристка партия, твърди, че Западът се занимава прекалено много с Иран и Северна Корея като рискови държави в разпространяването на ядрени оръжия и че вниманието трябва да се съсредоточи върху държави като Пакистан и Русия, съобщава в уебсайта си вестник Файненшъл таймс, цитиран от БТА.

В публикация, издадена от Центъра за външна политика, Ециони заявява, че рискът терористи да се снабдят с ядрени материал в страни със слаб правителствен контрол върху собствените оръжейни програми и инсталации за обогатяване на ядрени материали е много по-голям от риска в т. нар. държави измамници. За такива са смятани Иран, Северна Корея и доскоро Ирак.

Интелектуалният "гуру" на обновените британски лейбъристи смята, че ширещата се в Русия корупция и неефективният контрол я правят "провалила се и извънредно проблемна страна". Той призовава САЩ да престанат да транспортират за преработка до Русия високообогатен уран от други източноевропейски страни като Сърбия, Румъния и България.

Очаква се Русия да преработи тези материали, така че те да станат безопасни, но инспекциите дали това наистина се прави, са много ненадеждни, твърди Амитай Ециони.

Той обвинява и САЩ за политиката им към Пакистан. По думите му помощта на Исламабад в преследването на бойците от Ал Каида по границата с Афганистан не е достатъчно голяма, че това да дава право на президента Первез Мушараф да оневини пакистанския учен Абдул Кадир Хан. Този учен в ядрената област се озова в центъра на голям скандал за незаконно разпространяване на ядрени технологии, припомня Файненшъл таймс.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: