"Оборище" подкрепя ветото на Първанов, Кошлуков ще следва правата НДСВ-линия

Позицията на движение "Оборище" не се е променила и депутатите на Тошо Пейков няма да подкрепят НДСВ в опита да преодолее президентското вето върху промените в закона за приватизацията. Още повече, след като не се прие нашето предложение да не се елиминира тотално съдебната власт, заяви пред радио "Свободна Европа" депутатът Николай Чуканов.

Определяният за бунтар в царската група Емил Кошлуков обаче ще подкрепи официалната позиция на НДСВ да преодолее ветото на Първанов. Това стана ясно от думите на героя на среднощния екшън във Велинград пред Дарик радио, макар че позицията си Кошлуков изрази с доста увъртания.

Депутатът първо заяви, че с другите си колеги от кръга "Брилянтин" още в края на миналата година се противопоставил на подобен закон, който отменяше съдебния контрол за сделките с приета стратегия от парламента. Още тогава предупреждавах, каза Кошлуков, че изключването на съда ще предизвика проблем и Конституционният съд няма да пусне такъв закон.

"От друга страна", както той се изрази, някои съдии забравили, че са рефери и станали играчи, намесвайки се пряко в приватизационния процес.

Премахването на съдебния контрол е дълбоко неморално и ще падне в КС, но въпреки това аз съм готов да подкрепя промените в закона в името на единството на НДСВ, заяви депутатът и постави като условие ръководството на ПГ на НДСВ да поеме политическата отговорност.

Пред Дарик радио Кошлуков не изключи публикациите в медиите за инцидента във Велинград да са инсинуирани от ръководството на НДСВ или други депутати, с цел да го притиснат да даде подкрепата си за прегласуването на приватизационния закон или за медийния закон. Той предупреди, че сценарият, ако го има, няма да мине. Макар че заяви степен на скептицизъм, че колегите му може да са стигнали дотам, Кошлуков не отрече категорично тиражираната в медиите версия.

Ние не искаме да мине този вариант на закона, заяви Николай Чуканов от "Оборище". И вчера, и днес представители на ръководствата на ПГ на НДСВ и на ДПС изразяват пред медиите увереност, че управляващото мнозинство в парламента ще успее да преодолее ветото на Първанов.

Чуканов отхвърли тезата на председателя на ПГ на НДСВ Пламен Панайотов каза, че решението на мнозинството да прегласува без промени текстовете в закона за приватизация е обосновано от сериозни икономически и социални аргументи.

Не знам точно какво е имал предвид, но икономическата ситуация не само в България, а и в света оттук насетне, особено след като започне и войната в Ирак, ще бъде сложна. Но това не бива да служи за оправдание на политическите сили, заяви депутатът от движение "Оборище".

Минимум 121 гласа са нужни на управляващите в парламента, за да преодолеят ветото на Първанов върху закона, който изключва 15 сделки от съдебен контрол с мотива за националната сигурност. От 130-те народни представители на НДСВ и ДПС, четиримата депутати на Тошо Пейков няма да гласуват изобщо или ще подкрепят ветото. Депутатът Димитър Стефанов се възстановява след тежка операция, а колегата на Кошлуков от кръга "Брилянтин" Мирослав Севлиевски е в Антарктида, откъдето се очаква да се върне към края на седмицата.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?