Работна група с кметове и хотелиери пише нов статут за големите курорти

Петте големи курорти в България могат да бъдат обособени като специални териториално-административни единици в рамките на съществуващите общини, заяви във Варна вицепремиерът и министър на икономиката Лидия Шулева. Тя присъства на среща по проблемите на управлението на туристическия сектор с участието на депутати от НДСВ и кметовете на Варна, Балчик, Несебър, Самоков, и Чепеларе, в чиито граници са курортите Златни пясъци, Албена, Слънчев бряг, Боровец и Пампорово.

Преди седмица Шулева оповести идеята си петте големи курорта да станат самостоятелни общини, за да се разреши проблема с необходимите инвестиции в инфраструктурата им, както и с туристическата реклама. Тогава от икономическото министерство оповестиха, че работна група на ведомството подготвя промени в Закона за административното устройство. Идеята бе посрещната на нож от кметовете на петте общини, където са курортите, тъй като приходите от курортни такси са сериозно перо в местните бюджети.

На срещата във Варна Шулева обяви, че въпросът за бъдещето на курортите не е предрешен. При всички случаи обаче предстоят промени в законодателството, за да бъдат въведени ясни правила за управлението на тези територии, допълни тя.

Работна група с участието на експертите от икономическото министерство, на сдружението на собствениците на хотели, както и на Националното сдружение на общините, до месец трябва да представи консенсусен проект за стопанисване на курортите. Целта е да се намери баланс както между интересите на туристическия бизнес, така и между тези на общините. Необходимите за трансформацията средства трябва да се включат в бюджет 2004, обясни кратките срокове Шулева.

Сдруженията на собствениците в големите комплекси искат да им бъдат делегирани определени общински функции, допълни министър Шулева, цитирана от БТА. Те имат желание да поемат грижите за чистотата, вътрешния ред, инфраструктурата и рекламата на курортите. Според министъра, собствениците не били доволни и от администрирането на комплексите и дори били готови да поемат разходите за осигуряване на нормален административен капацитет в рамките на активния туристически сезон.

Никой не иска да отнема пари от общинските бюджети, увери Шулева като коментар на въпроса как ще бъдат изразходвани курортните такси при новия статут на комплексите. Според нея не е изключено държавата да отпуска субсидии за кметствата, където има недостиг на средства.

С колегите сме съгласни, че трябва да търсим механизми за по-добро управление на курортите, те се нуждаят от по-добро администриране, призна председателят на сдружението на общините и кмет на Разград Венелин Узунов, който също присъства на срещата. Трябва обаче да разрешим проблемите така, че да няма губещи страни, обобщи Узунов.

Споделяне

Още от Бизнес