Работна група ще пише текстове за активна регистрация преди гласуване

Работна група ще пише текстове по въвеждането на регистър на избирателите. Това беше решено на заседание на Временната комисия за изработване на проект за нов Изборен кодекс в четвъртък.

Членовете на работната група ще са депутатите Мустафа Карадайъ, Мариана Тотева, политологът Димитър Димитров, директорът на Дирекция ГРАО Иван Гетов и Божидар Томалевски от "Другата България”.

“Отдавна сме узрели за регистър на избирателите при тази мобилност на населението”, каза политологът и специалист по изборно право Димитър Димитров. Според него е необходимо да се промени изцяло системата за извличане на списъците от гражданския регистър.

“Трябва да се създаде електронен регистър на избирателите, в който всеки гражданин да може да променя настоящия си адрес”, подчерта експертът. “Виждал съм как работи такъв регистър - некоректността на записите в електронния регистър на избирателите е по-ниска от 1%. С такъв регистър не се лишава никой от право на глас”, посочи той.

Председателят на комисията Мая Манолова се съгласи с предложението на Димитров за създаване на работна група за писане на текстовете по темата с избирателните списъци.

Депутатът от ДПС Мустафа Карадайъ смята, че предварителните регистрации и изборните регистри като идея са продукт на предварително залагане на недобросъвестност – от една страна на избирателите, от друга - на изборната администрация в лицето на СИК.

Манолова заяви, че безспорно трябва да се промени гласуването в чужбина. За българите в чужбина предварителната регистрация създава определени ограничения, каза тя. Коалиционният партньор на БСП – ДПС, разчита силно на гласове именно от чужбина.

Манолова изтъкна още, че разликата между списъците и броя на населението е по-малко от 500 000 души.

Директорът на Дирекция ГРАО Иван Гетов коментира, че проверка на дирекцията е установила, че при последните избори има 105 двойно гласували граждани.

Споделяне

Още от България