Работник пострада при срутване на тунел на магистрала "Струма"

При прокопаването на единия тунел на "Струма" е пострадал работникът, сн. БГНЕС

При срутване на строящ се тунел от автомагистрала "Струма" в в ранните часове на понеделник бе ранен 46-годишен работник.

Инцидентът е станал към 3:30 часа през нощта в дясната тръба на пробиваните тунели край квартал "Левски" на град Кочериново. При съединяването на пробивите, които се извършват от двете страни на тръбата, от тавана се откъсва земна маса. Тя затрупва намиращия се там Салих К. от близкото до град Якоруда село Смолево. Към 4 часа тай е приет в благоевградската болница с премазана дясна ръка и откъснати пръсти, часове по-късно е транспортиран до болница "Пирогов" в София.

От Инспекцията по труда в Кюстендил са започнали проверка на фирмата, която извършва дейностите по тунела.

Засега е установено, че пострадалият е имал трудов договор, получил е лични предпазни средства и ги е ползвал в момента на работата. Салих е бил е инструктиран преди започването на работа, макар да е бил един от най-опитните бригадири на обекта.

Проверява се и дали фирмата е имала разрешително за денонощна работа на обекта. От дружеството твърдят, че имат такъв документ.

Директорът на Областната инспекция по труда Валентин Златински коментира пред БНР, че автомагистрала "Струма" е от обектите, които подлежат на ежемесечен контрол.

По думите му са проверени общо 16 фирми, са наети като подизпълнители при строежа на магистралата, дадени са 115 предписания и са съставени по здравословни и безопасни условия на труд пет акта. Най-честите нарушения са неползване на предпазни средства, по думите на Златински.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?