Работниците от "Автомагистрали Черно море" плашат с протести в София

Кабинетът няма да отпусне допълнителни 12 млн. лв. на регионалното министерство заради случая

Работниците от "Автомагистрали Черно море" плашат с протести в София

Работниците от шуменската фирма "Автомагистрали Черно море" заплашиха с протести в София пред сградите на правителството, Министерството на регионалното развитие и на агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Причината е неизплатени над 12 млн. лв. на фирмата от страна на АПИ, в резултат на което работниците от фирмата не са си получили заплатите за май и юни.

 

Във вторник около 200 служители от "Автомагистрали Черно море" блокираха за около половин час движението на пътния възел "Белокопитово", който фирмата строи по трасето на новия участък на магистрала "Хемус" край Шумен.

 

Синдикалният лидер на фирмата Господин Янков обяви, че ако в сряда правителството не вземе решение за отпускане на средствата, протестите се пренасят в София.

 

Министерството на финансите е против отпускането на допълнителни средства по бюджета на Министерството на регионалното развитие и точката няма да бъде гласувана и на утрешното заседание на правителството, заявиха правителствени източници пред Mediapool. Според тях "регионалното министерство да бъде така добро да си преструктурира бюджета и да изплати дължимите суми на компанията, а не да се оправдава с финансите".

 

Блокадата на магистрала "Хемус"

 

След като протестите пред областната администрация в Шумен нямаха никакъв ефект във вторник работещите от "Автомагистрали Черно море" блокираха за втори път движението по магистрала "Хемус" при пътен възел "Белокопитово", като се образува колона дълга от 2 км от автомобили. Шофьорите подкрепиха протестиращите.

 

Протестът е заради забавени плащания от АПИ към дружеството за над 12 млн. лв. и съответно неизплатени заплати на работниците за май и юни.

 

След първата блокада на магистрала "Хемус", АПИ преведе на "Автомагистрали Черно море" 600 000 лв., които стигнаха за изплащане на заплатите за април. В дружеството работят около 600 души.

 

Преди да блокират за втори път движението на магистрала "Хемус" във вторник, синдикалният лидер във фирмата Господин Янков прочете искане от синдикалната организация на КНСБ до премиера и до министъра на регионалното развитие.

 

В него се казва, че работещите във фирмата настояват на заседанието на Министерския съвет в сряда да се гласуват целевите средства от 12 млн. лв. за строителството на магистрала "Хемус" в участъка "Белокопитово - Панайот Волов". Това е стойността на извършените работи от пътните строители от началото на 2014 г. до момента, посочи Янков.

 

"В няколко поредни заседания ни бе обещавано, че това ще се случи, но винаги бяхме лъгани", допълни той. Нямаме отговор от никоя институция, до която сме писали, дали целевите средства ще бъдат осигурени", каза Янков. По думите му, ако в сряда няма решение на правителството за дължимата сума, следващите протести ще бъдат в София.

 

Регионалното министерство се оправдава с финансовото

 

Министерството на регионалното развитие е внесло за съгласуване в Министерството на финансите проект на постановление за предоставяне на целеви финансови средства от централния бюджет за 2014 г. за финансиране на изграждането на участъка от магистрала "Хемус". По проекта все още няма становище от Министерството на финансите, се казва в позицията на регионалното министерство.

 

От Министерството на финансите уточниха пред Mediapool, че становището им е отрицателно.

 

Междувременно едва сега АПИ е започнала проверката на първия постъпил сертификат за извършените през тази година строителни работи на участъка от магистрала "Хемус". Първият сертификат е бил внесен от "Автомагистрали Черно море" в АПИ още на 25 април, според представители на компанията.

 

Компанията е внесла общо три сертификата в АПИ за около 8.24 млн. лв. с ДДС. Първият е за близо 5 млн. лв., вторият за 1.95 млн. лв., а третият за 1.28 млн. лв., казаха от АПИ, предаде БТА.

 

След осигуряване на финансирането за обекта ще може да се разплатят извършените и сертифицирани строително-монтажни дейности, е посочено още в съобщението на АПИ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?