Работят ли програмите за ваксинация срещу Covid? Учените търсят първи сигнали

Ваксинираните в Израел е по-малко вероятно да са с Covid, но е нужно още време да стане ясен ефектът за цялото население

Работят ли програмите за ваксинация срещу Covid? Учените търсят първи сигнали

Докато страните по света започнаха имунизация с ваксини срещу Covid-19, учените с нетърпение наблюдават за ранни признаци, че те оказват влияние върху пандемията. Миналата седмица изследователи в Израел съобщиха предварителни данни, които предполагат, че хората, ваксинирани там, е с около една трета по-малко вероятно да имат положителен тест за SARS-CoV-2, отколкото хората, които не са получили ваксина. Но учените казват, че ще е необходимо време, за да се изясни цялостният ефект върху населението от имунизацията.

Много фактори ще предопределят колко скоро учените ще могат да открият въздействието на ваксините върху пандемията. Сред тях са степента на покритие на ваксините, ефективността им да предотвратяват инфекции и скоростта на предаване на вируса.

Израел и Обединените арабски емирства са водещи в света по обхват с ваксините. Двете нации са ваксинирали приблизително една четвърт от популациите си - повече от два милиона души всяка. Други държави, като Обединеното кралство и Норвегия, са насочили своите програми за ваксинация към високорискови групи. Великобритания е ваксинирала над 4 милиона души, предимно здравни работници и възрастни хора, включително тези, които живеят в домове за грижи; Норвегия е имунизирала всички около 40 000 жители, живеещи в домове за възрастни.

Първи признаци

Резултатите от Израел са едни от първите, които съобщават за въздействието на ваксините, прилагани на хора извън клиничните изпитвания. Те осигуряват ранна индикация, че двудозовата РНК-базирана ваксина, разработена от Pfizer/ BioNTech, може да предотврати инфекцията или да ограничи нейната продължителност при някои ваксинирани хора.

При предварителен анализ на 200 000 души на възраст над 60 години, които са получили ваксината, изследователите установяват, че шансовете за положителен тест за вируса са с 33% по-ниски две седмици след първата доза, в сравнение с група от 200 000, които не са я получили.

"Бяхме щастливи да видим този предварителен резултат, който предполага реално въздействие в очакваните време и посока", казва Ран Балисър, епидемиолог от най-големия доставчик на здравни услуги в Израел, Clalit Health Services, в Тел Авив. Той очаква да получи по-убедителни резултати няколко седмици след като хората получат втората си доза.

Друг анализ, направен от Maccabi Healthcare Services, установява подобна тенденция, въпреки че нито едно проучване не е рецензирано.

Клиничните изпитвания на ваксината Pfizer/ BioNTech показват, че тя е около 90% ефективна за предотвратяване на Covid-19, а предварителните данни показват, че тя може да осигури и известна защита от инфекция. Но ще отнеме повече време, за да се установи дали ваксинираните хора вече не разпространяват вируса сред неваксинирани хора, казва Балисър.

Тъй като над 75% от възрастните хора в Израел са били ваксинирани, Балисер казва, че очаква да види спад в хоспитализациите сред ваксинираните възрастни хора през следващите седмици.

Повечето страни дават приоритет за ваксиниране срещу Covid-19 за хора, които имат висок риск от тежко заболяване и смърт. И така, първото доказателство, че ваксините работят в тези страни, вероятно ще бъде намаляването на хоспитализациите, а след това и на смъртните случаи, казва Александра Хоган, специалист по моделиране на инфекциозни болести в Imperial College London.

Косвени ефекти

Ако ваксините са ефективни за предотвратяване на инфекции, тогава тяхната непряка полза - защита на неваксинираните хора - ще бъде видима едва след като достатъчно хора са имунизирани, казва Натали Дийн, биостатистик от Университета на Флорида в Гейнсвил.

Израел вероятно ще бъде първата страна, която ще види този вид въздействие върху населението, казват изследователите. Това е така, защото използва високоефективна ваксина и се стреми към широко покритие с изричната цел да постигне колективен имунитет.

На някои места първите признаци на непряка защита могат да се появят при специфични групи, които са били широко ваксинирани, като здравни и социални работници и техните семейства, казва Дийн.

Но да се разграничат ефектите от ваксините върху спада в случаите на Covid-19 от въздействието на други интервенции в областта на общественото здраве, като социалното дистанциране и локдауна, ще бъде сложно. "Инфекциозните болести са много непредсказуеми - така че в крайна сметка се нуждаете от много данни, за да компенсирате многото непредсказуемост", казва Дийн.

Предизвикателства

Ефектът от ваксините върху намаляването инфекциите с Covid-19 ще бъде по-труден за установяване в страни като Норвегия, които до голяма степен са поставили вируса под контрол, казва Хоган.

И все пак, широко разпространеното предаване, също усложнява подобни проучвания, докато страните достигнат висок обхват на ваксините, добавя Дийн. Например ваксинираните здравни работници може да са в състояние да защитят семействата си от инфекция, но когато вирусът е навсякъде, ще има много възможности той да влезе в домакинство, казва тя.

С изключение на Израел, ваксините няма да окажат влияние върху разпространението на вируса скоро, казва Рейна Макинтайър, епидемиолог от Университета на Нов Южен Уелс в Сидни, Австралия. "Много други страни използват много по-ниско ефективни ваксини, които е малко вероятно да контролират инфекцията", казва тя.

Моделиращата работа на Хоган показва, че ваксините, които са по-малко ефективни за предотвратяване на инфекция, ще имат по-малко въздействие върху предаването ѝ сред населението. "Но дори и с несъвършена ваксина, въздействието върху смъртните случаи все още може да бъде значително", казва тя.

Споделяне

Още от Коронавирус