Радан Кънев: Акцията във Фонда за лечение на деца е пиар ход

Радан Кънев: Акцията във Фонда за лечение на деца е пиар ход

Показната акция на ГДБОП във Фонда за лечение на деца в чужбина е плод на "медийно планиране за повишаване на рейтинга на правителството". Това мнение изрази лидерът на ДСБ Радан Кънев пред бТВ в сряда, няколко часа след ареста на вече бившия шеф на фонда Павел Александров и екипа му.

"Искат да ни накарат да повярваме, че година и половина не е имало повод за подобни действия, но изведнъж се появяват поводи за арести, които ни анонсират от миналата седмица", допълни той.

Лидерът на ДСБ припомни, че на работната среща с актива на ГЕРБ в неделя премиерът Бойко Борисов съобщи, че предстоят нови антикорупционни акции след тези в ДАИ и Агенцията за бежанците.

Според Кънев е опасен феномен борбата с корупцията да става под диктовката на премиера, а всяка сряда двамата с главния прокурор Сотир Цацаров да се събират на оперативки и, възможно, решават - този ще го ударим, а над този ще опънем чадър.

"Ако приемем, че премиерът пуска борбата с корупцията и отваря вратата за няколко показни ареста, трябва ли да приемем, че досега той е затварял тази врата" попита реторично лидерът на ДСБ.

"Кой е главният прокурор в България - премиерът ли? Ако пуска борбата с корупцията с няколко показни ареста, трябва ли да приемем, че преди е слагал чадъра? Година и половина кой е слагал чадъра - Борисов или Цацаров", пита Кънев.

По повод конкретния случай с арестите във Фонда за лечение на деца Кънев каза, че там е имало проверка на прокуратурата, завършила преди по-малко от месец с постановление за прекратяване на следствието: "Защо не се казва нищо, че там току-що е приключила прокурорска проверка. Как е приключила със становище, че няма нередности, а само две седмици след нея се правят арести на 7 души, включително на шефа на фонда? Защо? Или прокуратурата е прикрила нередности, или наблюдаваме чист пиар."

Според Кънев акцията е "много ясен симптом какво се случва, когато борбата с корупцията се извършва от политически лидери, а не от здрави, независими институции".

Той настоя да се "прави разлика между борбата с корупцията и медийното планиране за повишаване на рейтинга на правителството." По думите му в прокуратурата има предостатъчно данни за корупция и от по-стари периоди.

"Хубаво е, че има арести, дай Боже и да има доказателства. Помните ли първата година на първото правителство на ГЕРБ, колко арести имаше, "падни-стани", "корупционен престъпник". Всичко завърши с оправдателни присъди. Всички напъни и на последвалото правителство на Орешарски завършиха по същия начин", напомни Радан Кънев.

"В лицето на Делян Пеевски премиерът Бойко Борисов губи много обемист параван." Така лидерът на ДСБ съобщението на премиера от понеделник в същото предаване: "Пеевски си отиде, Пеевски напуска страната."

Бойко Борисов тогава допълни, че името на депутата от ДПС "много скоро вече няма да е дъвка". Радан Кънев обаче смята, че името на Делян Пеевски не е дъвка, а параван за властта, защото запълваше значението на израза "моделът #КОЙ" - модел на кражба на публични средства. "Но сега властта става много по-уязвима, не дъвката губим, паравана губим", поясни той.

"Какво направи Борисов миналата неделя - събра 4000 души, не даде на никой да се изкаже и ги заплаши да не крадат. Не е негова работа да "докопва" и да ги пази. Тях не трябва да ги е страх от техния партиен шеф. Това е късен живковизъм", според лидера на ДСБ.

Кънев коментира и съдбата на спрените от премиера съмнителни обществени поръчки:"Спря се поръчка за 120 млн. лв. за рехабилитация на градската инфраструктура във Варна, била нередна и по стария закон за обществените поръчки (ЗОП). Две седмици след това се пусна, пак по стария закон."

Във Варна огласихме данни за нагласена поръчка за градския боклук за 60 млн. лв. , как са се наместили определени фирми да я спечелят с по-високи цени, припомни той.

Той засегна и актуалната за варненци тема с ремонта на Аспаруховия мост:"По Аспаруховия мост варненци с часове стоят в задръствания, има 72 км обходен маршрут и му се прави ремонт за 35 млн. лв. без да знаем какво е заданието. Няма идея каква е поръчката, кой е изпълнителят. В същото време се подменя повърхностният слой на настилката, като за 35 млн. лв. може да бъде построен нов мост над Варненското езеро."

Радан Кънев обърна внимание на това, че в последната седмица се пуснаха поръчки по стария ЗОП за 1.4 млрд. лв., което е доста повече от 10% от общата годишна стойност.

Споделяне

Още по темата

Още от България