Според Борисов службите са "избродирали" спецакцията във Фонда за лечение на деца

Преведени са пари и нямало да има забавяне в работата на фонда

Според Борисов службите са "избродирали" спецакцията във Фонда за лечение на деца

Службите са събрали доказателства и "избродирали" операцията по задържането на довчерашния шеф на Фонда за лечение на деца в чужбина и неговия екип, заяви премиерът Бойко Борисов и увери, че след арестите в сряда и скоростното назначаване на нов ръководител, са преведени пари, свикан е Общественият съвет на фонда и той ще заработи веднага.

За да има наказани в съда, службите трябва да "избродират" всичко и затова се наложи по-дълго да се използват СРС-та, коментира Борисов пред репортери в четвъртък, демонстрирайки отлична осведоменост по случая. Не разбирам колеги, които казват, че не се бързало, когато се провеждат акции. Години наред се прибързваше и накрая имаше оправдателни присъди, поясни той.

Борисов призова да не се бърза с коментарите, а да се оставят професионалистите да си свършат работата.

"Ако са събрали такива веществени доказателства, които твърдят, че са събрали, ще издържат в Специализирания съд”, заяви той часове преди съдът да реши дали задържаните да останат в ареста, когато се очаква да стане ясно с какви данни разполагат разследващите.

Представители на Обществения съвет на фонда и неправителствени организации, които работят с него, бяха шокирани от показната спецакция на ГДПОП и прокуратурата, които прекъснаха заседанието му и задържаха досегашния шеф на фонда Павел Александров и още седем души. Членове на съвета изразиха пълното си доверие в Александров и съмнения относно обвиненията в корупция.

"Още днес в 14 часа новото ръководство на Фонда за лечение на деца в чужбина ще заработи. Искам да гарантирам спокойствие на тези деца, тъй като парите са осигурени", каза Борисов, след като арестите отложиха решаването на около 70 случая с болни деца, включително един спешен.

Той обеща, че още в четвъртък ще се реши най-спешният случай с 4-месечения Делян, който страда от рядка форма на рак на гръбначния стълб.

Чакахме момента, в който корупионните практики да бъдат документирани

"Министър Москов отдавна е подал сигнала, професионалистите работят. Покрай лекарските протести малко се забавиха нещата", каза още Борисов и уточни: "Защото чакахме момента, в който корупионните практики да бъдат документирани."

Службите избраха именно заседанието, на което трябваше да се решават случаите на десетки болни деца. От думите на премиера не се разбра защо прокуратурата и ГДБОП го информират преди да ударят предполагаеми корумпирани служители.

Държавното обвинение засега уточнява единствено, че става въпрос за разследване срещу "организирана престъпна група за корупционни престъпления". Кое е налагало използването на маскирани антимафиоти срещу чиновници на работните им места, засега не става ясно.

Задържаните са заподозрени за длъжностни престъпления и получаване на подкупи, се казва в съобщението на прокуратурата. Спецсъдът е разрешил претърсвания и изземвания в сградата.

Според неофициална информация досъдебното производство е било образувано преди няколко месеца по сигнал на здравния министър Петър Москов за злоупотреби при заплащането на транспорта на деца и техните родители в чужбина и уреждането на престоя им там.

Парите са преведени, фондът продължава работа

"Това, което вас ви интересува - че още вчера правителството трябваше да даде парите за болните деца, те вече са преведени днес. Надявам се след това да оставим съда и прокуратурата да решават това, което имат да решават", каза министър-председателят. "Аз съм от хората, които искат много бързо да се случват нещата, но за да може да има осъдени и наказани, трябва службите да избродират това, което правят", допълни той.

Той информира, че в четвъртък сутринта при него са били министър Петър Москов и зам.-министър Ваньо Шарков и първото заседание на фонда ще бъде в 14 ч. Той призова Обществения съвет да бъде там, за да се вземе веднага решение за болните деца.

Той видимо се раздразни на настойчивите журналистически въпроси защо е трябвало акцията да се проведе точно в сряда, докато премиерът се съвещава с главния прокурор Сотир Цацаров и службите за сигурност. Борисов каза, че службите преценяват това.

По повод твърдението на Радан Кънев, че само преди 2 седмици във фонда е имало проверка, която е установила, че няма нарушения, Борисов коментира: "Сега, ние трябва да отидем и да му кажем на председателя...?"

"Днеска започват процесуално-следствените действия вътре в съда. Какво има да коментирам аз?!..И защо вчера в два, а не в три или в четири?!", продължи Борисов.

Акцията моментално провокира рокада в ръководство, което говори за съгласуваност между действията на прокуратурата и здравното министерство. Няколко часа след новината за арестите бе съобщено, че проф. Владимир Пилософ е назначен за директор на Център "Фонд за лечение на деца”. Проф. Пилософ, който е едно от големите имена в българската педиатрия, е приел да поеме фонда след среща с премиера Бойко Борисов и здравния министър д-р Петър Москов, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Скандалът се заплита

Бившият здравен министър от кабинета "Орешарски" Таня Андреева, която по време на своя мандат отстрани Павел Александров по сигнали за злоупотреби, но той бе върнат впоследствие от служебното правителство, тъй като нищо бе доказано, приветства арестите и кадровата рокада.

"Злоупотребите във Фонда за лечение на деца няма да спрат с уволнението на директора Павел Александров. Те са свързани и с част от Обществения съвет на фонда, хората в него носят солидарна отговорност", каза Андреева в четвъртък пред бТВ.

"Имаше сигнали за същите порочни практики, като всички бяха проверени и доказани", заяви тя.

По думите ѝ обаче тогава не са успели да докажат наличието на корупция, но е имало злоупотреби в изразходването на финансовия ресурс на фонда, заплащането на квартири в чужбина, както и голямо забавяне на становищата за болните деца."Имаше и сигнали за корупция, но не бяха доказани", каза Андреева.

Тя допълни, че е имало и сигнали за посредници, които работят за директора на фонда в турски болници, които посрещали пациентите и това се заплащало допълнително. "Работата на фонда е проблемна от 10 години, структурата не работи добре с този Обществен съвет и трябва да настъпи коренна промяна", заяви Андреева.

По думите ѝ по време на нейния мандат е разработен нов правилник за работа на Обществения съвет, който е гарантирал прозрачност при разпределянето на парите. "Толкова истерична съпротива имаше, че започнах да си мисля защо това се случва по този начин. За фонда е много по-лесно да работи на тъмно", допълни Андреева.

Бившият здравен министър каза, че по нейно време във фонда е имало четирима души, които подкрепяли Александров. "Те успяваха да прогонят всеки друг колега, а това буди съмнение", допълни тя.

Според нея единственият начин да се подобри работата на Фонда за лечение на деца е да се преструктурира. "Надявам се това да не е показна акция, а първа стъпка в разплитането на проблемите във фонда изобщо", допълни Андреева и прогнозира, че "скандалите в здравеопазването тепърва ще се разрастват заради разбойниците в системата".

Общественият съвет контрира: Активно мероприятие за сплашване

"Пликовете с пари във Фонда за лечение на деца не са факт. Това сещате ли се колко е безумно? Това много намирисва на активно мероприятие и е за сплашване. Има шанс всички тези обвинения да са силно преувеличени", коментира журналистката от БНТ Мария Чернева, която е член на Обществения съвет пред Нова телевизия.

Според Красимира Величкова, която също е член на съвета, Павел Александров е очернен.

"От 2010 г., винаги когато фондът заработи, идват проблеми от здравното министерство. Сложи се лимит за лечението на деца, почина едно дете", каза тя. И припомни, че това не е първото уволнение на Александров. "Предишния път той беше политически уволнен по времето на министър Таня Андреева, след което беше върнат", каза Величкова.

"От август непрекъснато има натиск върху Павел Александров да подаде оставка. През декември от министерството спряха заплатите на служителите за Коледа – бил се изчерпал бюджетът. Нямам представа защо, но искат той да се махне. Преди един месец приключи проверка на прокуратурата във фонда и нямаше проблеми", каза Десислава Хормузова от Обществения съвет на фонда.

Майка на болно дете: Фондът работи бавно и тромаво

"Обвинявам фонда, тъй като работят бавно и тромаво", заяви пред Нова телевизия майката на 4-месечния Дилян, който е с тежко онкологично заболяване. "Разговарях с Павел Александров в понеделник. Държа се грубо и арогантно. Няма нужда да бъдем допълнително мачкани от хора, които не са достатъчно човечни", заяви тя.

Майката уточни, че никой от фонда не ѝ е искал пари, нито пък тя е предлагала.

Фондът одобри за лечение 20 от най-спешните случаи

Междувременно Общественият съвет на фонда заедно с новия управител Владимир Пилософ се събра в четвъртък следобед и взе решение за лечението на 20 от най-спешните случаи на деца, чието лечение трябва да бъде финансирано и които имат насрочени близки дати за прием в чужди клиники.

Министерството на здравеопазването е командировало свои служители във фонда, които да играят ролята на администрация, след като преди ден всички служители на фонда бяха задържани заедно с Александров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?