Радан Кънев бе преизбран за лидер на ДСБ

Радан Кънев бе преизбран за лидер на ДСБ

Радан Кънев спечели в събота втори мандат като лидер на ДСБ по време на XV-ото Национално събрание на партията, което се проведе в Боровец. Той беше единственият кандидат за позицията и получи внушителната подкрепа 502 гласа "за". Едва 10 бяха “въздържали се“, а 2 гласуваха "против".

Мандатът на лидера на ДСБ е четири години.

Националното събрание потвърди излизането на ДСБ в опозиция на сегашното управление и даде мандат на Кънев да води преговори за превръщането на Реформаторския блок в единен политически субект. Отделно членовете дадоха мандат за изграждане на широк политически съюз с гражданско участие, който да бъде алтернатива на досегашния модел на управление.

"В момента в който един лидер реши, че незаменим, той е излишен", каза новият стар лидер в програмната си реч преди гласуването.

Радан Кънев постави фокус върху предстоящите президентски избори и напомни, че президентът има огромна роля във външната политика в период на кризи. Той предупреди, че левицата, която е “изразител на статуквото и мафията“ и “води погрешна и предателска външна политика“, има шанс да спечели тези избори.

В този контекст Кънев напомни, че на ГЕРБ два пъти не е приел протегнатата ръка от Реформаторския блок за издигане на общ десен кандидат.

“Решаващ момент за ДСБ не са президентските избори, не е дали Реформаторският блок в този му формат ще оцелее. Това е решаващо за България с оглед на ситуацията, в която тя се намира“, казва Радан Кънев

Според него ГЕРБ не търси президент, който ще е гарант за реформи, а човек, който да даде простор на едноличното управление на Борисов.

"Тази арогантност и обидно отношение рефлектира върху десния избирател. Защо да гласува за по-малкото зло? Най-големият риск пред България остава ляв президент. Трябва да проявим силен ангажимент. Трябва да направим така, че на втори тур да няма ляв кандидат за президент. Трябва да изхвърлим от политиката българската левица", каза Кънев.

Той определи гражданския кандидат за президент като човек, който би получил подкрепа от гражданите, а не човек, който никога не е членувал в партия.

Ръководството на партията

Заместник-председатели на ДСБ остават депутатът Атанас Атанасов и евродепутатът Светослав Малинов. Радан Кънев ще има и трети заместник Димитър Сяров. Той придоби голяма популярност в партията, след като си подаде незабавно оставката като областен управител на Сливен при излизането на ДСБ от властта.

Членове на националното ръководство са общинският съветник в София Марта Георгиева, депутатът Борис Станимиров, Катя Панева, бившите зам-областни областни управители на Бургас - Цветомир Петков и на Смолян Зарко Маринов, проф. Велизар Павлов от Русе, Людмила Илиева от Горна Оряховица и председателят на предизборния щаб на партията Стоил Яков,

По право в ръководството влизат председателите на най-големите организации на ДСБ - Вили Лилков (София), Йордан Иванов (Пловдив) и Васил Василев (Варна).

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?