Радев: Mного европейски лидери оценяват българската позиция за Северна Македония

Президентът иска да осигури общи ваканции на деца от двете страни у нас

Румен Радев, сн. ЕПА/БГНЕС

Президентът Румен Радев отново не даде сигнали, че България може да преразгледа позицията си за Северна Македония и да одобри преговорната ѝ рамка за членство още в рамките на португалското ротационно председателство, което изтича в края на годината. България е под силен натиск от страна на Европейската комисия и част от държавите-членки да преразгледа позицията си. Според Скопие дори всички останали членки на ЕС подкрепят позициите му.

Радев обаче потвърди, че България не е готова да допусне Северна Македония без да са решени историческите проблеми и отразени другите български искания.

"Обясних много ясно българската позиция. Ще имаме напредък за разширяването, когато и самите страни демонстрират ясно, категорично необратимо тяхната воля за напредък. Това се вижда и се оценява от много европейски лидери", каза Радев в Рим, след като се срещна с италианския си колега Серджо Матарела.

Според него и Матарела е солидарен с българската позиция. По-рано тази седмица обаче италианската посланичка у нас Джузепина Дзара се срещна със служебния премиер Стефан Янев и каза, че сега е "подходящия тайминг за преодоляване на противоречията между България и РСМ от гледна точка на текущия европейски дневен ред".

"Всички оценяват това, което напоследък прави България по отношение на Северна Македония – активизиране на диалога различни инициативи. Всички искаме да видим възможно най-бързо тези страни по техния път към ЕС, но има ясни критерии за членство. Всяка страна трябва да покаже, че устойчиво и необратимо го изпълняват.", посочи Радев.

По думите му в момента българското правителство работи усилено с правителството на Северна Македония и съвсем скоро България ще дари едно чувствително количество ваксини.

Радев обясни, че се обсъжда и идеята за безплатни лагери на македонски ученици и студенти в България, в рамките на държавната помощ за българския туристически сектор.

"Ше поканим ученици и студенти от Северна България, които заедно с българските деца в един групи, да прекарат своята ваканция. В програмата трябва да има и учители. Ако съберем заедно нашите млади хора, това ще неутрализира всякаква пропаганда", каза Радев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?