Радев обсъди с шеф на "Еърбъс" създаването на нов европейски изтребител

Румен Радев, сн. архив

Интеграцията на българската отбранителна индустрия и наука в общи проекти в рамките на ЕС обсъдиха президентът Румен Радев и генералният директор на "Еърбъс Дифенс ат Спейс" (Airbus Defense and Space) Дирк Хоке, съобщиха от пресслужбата на държавния глава.

По време на разговора двамата са обсъдили и темата за създаването на нов общ европейски изтребител. По думите на Радев със "своя опит и доказана експертиза, българските инженери и софтуерни специалисти могат да предложат най-добрите условия за реализация на общите европейски проекти в тези области".

"България е готова да подкрепи проекти, които дават възможност българските учени да остават в страната ни и да получат тук възможност за своята професионална реализация“, казал държавният глава.

Той отбелязал и възможността България да засили партньорството си с Airbus за модернизиране на системите за наблюдение на реките и язовирите у нас за предотвратяване на наводнения, за опазване на горските масиви и в борбата с незаконната сеч.

От своя страна Дирк Хоке откроил перспективите за задълбочаване на сътрудничеството с България и при охраната на външните граници на ЕС чрез предоставяне на съвременни интегрирани системи за наблюдение и контрол и предотвратяване на трафика на хора и нелегалната миграция. 

Споделяне

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?