Радев постави условие на Сърбия за влизането й в ЕС

София иска да се решат проблемите на българското малцинство, а Белград да задействаме магистралата до Ниш

Радев постави условие на Сърбия за влизането й в ЕС

Президентът Румен Радев поиска Сърбия да реши проблемите на българското мацинство и постави този въпрос като едно от условията за присъединяването ѝ към Европейския съюз.

Радев прие в петък сръбския си колега Александър Вучич, с когото се разбраха да посетят заедно Западните покрайнини, където живее българското малцинство.

Българският държавен глава смята, че "2025 година като времева рамка за присъединяването на Сърбия към ЕС е постижима, но това изисква пълна мобилизация за решителни реформи".

"Разширяването на нашето сътрудничество и добросъседство е един от критериите, както казах, и за перспективата на Сърбия за членство в ЕС", каза Радев.

Той посочи, че България високо оценява последните промени в законодателството на Сърбия по отношение на националните малцинства.

"Трябват още усилия обаче тази дейност и този прогрес в законодателството на Сърбия да достигне до местно ниво и там да имаме резултати", отбеляза президентът Радев.

Той посочи, че сред проблемите на българското малцинство са липсата на достатъчно инвестиции, ниската трудова заетост, недостатъчният достъп до здравни и социални услуги и достъпът до обучение и медии на майчин език.

"Разбрах всяка една дума от това, което казахте, което показва не колко добре знам чужди езици, а колко близки народи сме", каза от своя страна Вучич.

"На 8 април президентът Радев ще бъде удовлетворен от онова, което ще види в Сърбия", каза Вучич и добави, че по-лоялни и по-близки приятели от Сърбия България трудно би намерила.

Той припомни още, че европейската перспектива на Сърбия минава и през решаването на проблема с Косово.

"Искаме да постигнем компромис, но дали ще успеем невинаги зависи само от едната страна, защото зад всеки компромис е необходима доброжелателността на двете страни. Защото, ако някой счита, че решението на Балканския проблем е това Сърбия да изгуби всичко и да остане неудовлетворена и унижена страна, смятаме, че тогава не може да има решение", каза Вучич.

Пак за магистралата София – Ниш

Сръбският президент коментира, че освен решаването на проблемите на българското малцинство в Западните покрайнини, е много важно между двете страни да има и транспортна свързаност.

"Важно е да приключим нашата част от магистралата до КПП Градина. Помолихме българската страна пътят до София от българска страна също да се довърши", каза той.

Премиерът Бойко Борисов през 2010 година обеща магистралата София-Ниш ще бъде открита още на 1 май 2012 г., но оттогава българската страна е свършила много малко работа.

Осем години по-късно на българска територия все още не е започнало строителството на магистралата. В същото време макар и със закъснение сърбите бавно напредват към заветната цел. От 87-те километра от Ниш до българската граница в експлоатация са пуснати 52 км - приблизително, колкото трябва да бъдат изградени на българска територия. Те са разделени на два участъка и в момента за тях текат тръжни процедури.

Икономическото сътрудничество между нашите страни всяка година расте, каза още Вучич.

Той добави, че е от голямо значение за страната му са българските инвестиции.

Държавните органи на Република Сърбия ще се отнасят към българските бизнесмени любезно ще създават благоприятна атмосфера, обеща сръбският президент.

Сърбия очаква да получава газ през България

Вучич акцентира и върху плановете за строеж на междусистемната газова връзка от Нови Искър през Перник до Калотина на българска територия, както и газопроводът между Димитровград и Ниш.

Очакваме след 2019 година най-вече откъм България да идва голямото количество газ, заяви Вучич.

За газопровода Ниш – Димитровград се говори повече от десетилетие. България беше заложила проектът за газовата връзка със Сърбия да бъде реализиран в периода 2007 – 2013 г. с пари от еврофондовете, но заради липсата на интерес от сръбска страна остана за този програмен период. Тъй като най-вероятно няма да се случи до 2020 г., част от финансирането се реши да се пренасочи към газовата връзка с Гърция.

За всички дейности до издаването на разрешение за строеж се предвиждат 11.7 млн. лв. по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", които ще бъдат предоставени на Министерството на енергетиката.

Споделяне

Още от България