Райънеър отказва да компенсира пътници за отменените заради стачки полети

Райънеър отказва да компенсира пътници за отменените заради стачки полети

Нискотарифната авиокомпания Райънеър (Ryanair) отказа да компенсира пътниците, чиито полети са отменени заради стачка на служителите на авиопревозвача тази седмица, тъй като смята протестните действия за неоснователни, предаде ДПА.

Компанията отмени 600 полета вчера и днес заради стачка на стюардите и стюардесите в Белгия, Испания и Португалия, като са засегнати около 50 000 пътници.

Според европейските разпоредби при отмяна на полети авиокомпанията трябва да плати на всеки пътник 250 евро при определени условия.

Райънеър напълно спазва всички норми на ЕС. Тъй като тези отменени полети са в резултат на извънредни обстоятелства, не се дължи компенсация, посочва авиопревозвачът.

Райънеър отбелязва, че не се дължи компенсация, когато синдикатите действат необосновано и напълно извън контрола на авиокомпанията.

Следващата седмица Райънеър е изправен пред нова еднодневна стачка на пилотите от Ирландия. Европейският пилотски синдикат обвини компанията в опит да подкопае синдикатите, след като превозвачът предупреди, че може да съкрати 300 души в Ирландия тази зима.

Компанията посочи, че е пуснала предупреждения за евентуално съкращение до 100 пилоти и 200 души кабинен персонал, след като съветът на директорите одобри план за съкращаване на самолетите в Дъблин от 30 на 24 през зимата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес