Райчо Райков, Георги Лозанов и Анна Хаджиева отпаднаха от състава на СЕМ

Райчо Райков, Георги Лозанов и Анна Хаджиева отпаднаха от състава на Съвета за електронни медии (СЕМ). Това е резултатът от жребия за обновяване състава на съвета, изтеглен днес пред журналисти.

Досегашният председател Райчо Райков и Анна Хаджиева са от парламентарната квота, а Георги Лозанов е излъчен от квотата на президента. Процедурата за подмяната им е по Закона за радиото и телевизията, според който съставът на регулаторния орган се обновява на всеки две години. До 26 ноември медийната комисия към парламента ще приема предложения за нови членове на съвета.

Според медийния закон отпадналите членове могат да бъдат преназначени, ако отново бъдат номинирани. За това настояваха и от дясната опозиция, и представителите на ДПС в парламентарната медийна комисия.

Според депутати от средите на управляващите е напълно възможно Райчо Райков и Анна Хаджиева отново да бъдат предложени от парламентарната квота.

Място в СЕМ депутати от НДСВ предлагали и на бившия съветник на президента Желев - Валентин Стоянов, писа днес в. "Сега". Другите имена, които се обсъждали били на Чавдар Каришев от УС на БНР и на бившия директор на "Христо Ботев" Георги Василски.

На 28 ноември обновеният СЕМ ще избере свой председател за 1 година.

След публичният жребий Тома Иванов от СЕМ заяви, че не е правилно членовете на Съвета да отпадат по такъв случаен начин.

Георги Лозанов, който е сред отпадналите от СЕМ, обаче контрира с тезата, че жребият е демократичният принцип, който трябва да се спазва.

Анна Хаджиева посочи, че сред нещата, които са останали недовършени и трябва да се реализират до край, са мониторинг на регионалните станции и работата по ограничаване на подвеждащите реклами.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: