Райчо Райков преизбран за председател на СЕМ

С 6 гласа "за" и 3 "въздържали се" СЕМ преизбра за свой председател стария си шеф Райчо Райков. Тома Иванов единодушно бе избран за изпълнителен секретар на съвета, който подпомага работата на органа във финансовите аспекти на обсъжданите проблеми.

Въздържалите се да подкрепят Райков за шеф на СЕМ бяха доц. Лилия Райчева, Юлияна Тончева и Мария Стефанова. Последните две бяха кандидатки за поста, но на три поредни заседания не можаха да се преборят за квалифицирано мнозинство от гласовете на колегите си. Според закона, ако на три заседания СЕМ не избере председател с квалифицирано мнозинство, на четвъртото се избира с обикновено мнозинство.

Райков остана член на СЕМ, след като през януари т.г. отпадна при ротацията в състава на регулаторния орган, но бе номиниран отново от ДПС и влезе в медийния регулатор от парламентарната квота.

Бившият говорител на Беровото правителство, управлявало с мандата на ДПС, стана печално известен като инициатор за спирането на телевизия "Ден" по обвинения за етническа нетолерантност на едно от предаванията в медиата. Напоследък той се прослави с неприкритата си позиция против генералния директор на БНТ Кирил Гоцев във връзка със скандалите около договора с руския рекламен холдинг "Видео интернешънъл". Райков призова Гоцев да си подаде оставката и подкрепи колежката си от СЕМ Маргарита Пешева, която предложи да прекратят мениджърския договор на шефа на БНТ. Той обяви, че в БНТ има управленска криза, визирайки противоречията между Гоцев и Управителния съвет на телевизията.

В следващите дни предстои СЕМ да вземе официално решение за мениджърския договор на Гоцев. На регулаторния орган предстои и избор на генерален директор на БНР, тъй като мандатът на Поля Станчева изтича в края на юни т.г.

Изборът на председател на СЕМ стана на закрито заседание на надзорниците. След него въздържалите се да подкрепят Райков обясниха позицията си с необходимостта от нови лица, обновяване на стила на поведение на СЕМ, нови схеми на организация и излъчване на по-изчистени и ясни послания към обществото от страна на регулаторния орган.

По време на заседанието Лили Райчева номинирала за поста проф. Марко Семов. Той обаче си направил отвод, предложил Райков и гласувал за него. "Не бих бил адекватен председател на СЕМ", заяви Марко Семов пред журналисти, тъй като постът изисквал юридически познания и нагласа за административна работа, а той нямал нито едното, нито другото. Предложеният от президента Първанов за член на регулаторния орган на мястото на Георги Лозанов, заяви, че е по-полезен в творческата работа на съвета, отколкото в административната.

Неуспялата кандидатка за шефското място Мария Стефанова въздържанието си да подкрепи Райков с думите, че СЕМ трябвало да има ново лице и да тръгне по нов, по-различен път. В отговор колегата ѝ веднага репликира, че вече си е набелязал 16 конкретни предложения за въвеждане на по-различна схема на работа и обеща да обнови органа.

Споделяне

Още от България