Ракета избухна на път към Международната космическа станция

Ракетата "Антарес" избухва секунди след старта, снимка НАСА

Секунди след старта си експлодира ракетата носител "Антарес", която трябваше да изведе до Международната космическа станция (МКС) товарния кораб Cygnus с 2.3 тона оборудване и хранителни продукти. Пострадали при инцидента няма.

Полетът се изпълняваше от частната компания ”Orbital Sciences” по договор с НАСА. Американската космическа агенция сключи договор за 2 милиарда долара с компанията, за да зарежда МКС с храна и оборудване до 2017 година. Това бе четвъртият полет на компанията. След катастрофата акциите ѝ паднаха с 15%.

"Антарес" работи с двигатели AJ26, които са модернизирана версия на изобретените по времето на СССР двигатели с течно гориво НК-33. Те са модифицирани от американската компания Aerojet Rocketdyne заедно с инженери от руското дружество "Кузнецов" от Самара.

Двигателят НК-33 е разработен още през 60-те години за полетите до Луната, но през 1974 година програмата е закрита, а производството им е прекратено.

Около 40 от произведените тогава двигатели бяха поръчани в началото на 90-те години от Aerojet, която има договор с Orbital да достави 20 модернизирани варианта за ракетите "Антарес". Вече са доставени 10, два от които са на избухналата тази нощ ракета.

Според руски медии те са били изработени в началото на 70-те години и са престояли в складовете на СССР над 20 години.

От NASA твърдят, че до старта не е имало никакви проблеми. Но през май тази година един от двигателите AJ-26 избухна при тестове в космическия център "Джон Стенис" в Мисисипи. Това принуди Orbital да отложи втората си мисия до МКС с един месец до 13 юли, но не разкри какъв е бил проблемът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят