Ръководство на БДЖ се оправдава за неизгодни договори от времето на първия мандат на Борисов

Ръководство на БДЖ се оправдава за неизгодни договори от времето на първия мандат на Борисов

Настоящото ръководство на "Холдинг БДЖ" се оправда, че не е участвало в подписването на неизгодни договори в периода 2010 – 2013 г.

Става въпрос за сключването на застрахователни договори, които, както твърди доклад от проверка на звеното за вътрешен одит на транспортното министерство по времето на служебния кабинет на Георги Близнашки, са ощетили с милиони държавния превозвач. Тогавашният министър на транспорта Николина Ангелкова, сега министър на туризма, е предала документа на прокуратурата за разследване.

Случаят стана известен по време на заседанието на парламентарната комисия по транспорт в сряда. Тогава министърът на транспорта Ивайло Московски потвърди, че представители на ръководството на БДЖ са разпитвани от прокуратурата по повод одитния доклад.

В периода 2010 – 2013 г. в ръководството на "Холдинг БДЖ" бяха настоящите изпълнителен директор на компанията Владимир Владимиров и председател на Управителния съвет на холдинга Велик Занчев.

Двамата не са участвали в изготвянето и подписването на процедурите, визирани в предоставения на прокуратурата одитен доклад, се казва в официално съобщение на БДЖ по случая днес.

В него е посочено, "че независимо кое ръководство е направило обществената поръчка, кое ръководство е сключвало застрахователните договори и кое ръководство ги е изпълнявало, при направена оценка на риска и съпоставка между щетите и застрахователните премии, тезата, че дружеството е ощетено, категорично не е вярна". Чрез сключените по този начин договори на "Холдинг БДЖ" са спестени близо 17 млн. лв., твърдят от железниците.

През периода, когато е организирана и проведена обществената поръчка за избор на застраховател и е сключен договорът със застрахователя, Владимир Владимиров е бил в неоперативното ръководство на "Холдинг БДЖ" - председател на Съвета на директорите на дружеството, е посочено в съобщението от БДЖ.

В качеството си на такъв и съгласно функциите, възложени му с правилата на работата на Съвета на директорите, той не е имал права да представлява и ръководи дружеството, в това число да подписва решения за откриване и провеждане на процедури за възлагане на обществени поръчки, решения за избор на изпълнител, както и да сключва договори за възлагане на обществени поръчки, твърдят от холдинга.

През същия период настоящият председател на Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" Велик Занчев е заемал длъжността директор на дирекция "Корпоративни дейности" в

холдинга. В трудовите функции на тази длъжност не е имало каквито и да било задължения, свързани с организирането и провеждането на процедури за възлагане на обществени поръчки.

Независимо че Владимир Владимиров и Велик Занчев не са участвали по никакъв начин в нито една от споменатите в одитния доклад процедури, от страна на настоящото ръководство на "Холдинг БДЖ" са дадени изчерпателни отговори по всички въпроси, зададени от прокуратурата.

В изводите, направени в края на доклада, се казва следното: "Одиторският екип не може да изрази разумна увереност до каква степен предоставената информация за щети и плащания е коректно изготвена, поради кратките срокове и неубедителната организация на процесите по застраховане."

В момента има прокурорска преписка по одитния доклад и се извършва предварителна проверка. След приключването ѝ, компетентните органи ще се произнесат официално по случая, се казва в съобщението на БДЖ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес