Транспортният министър:

Ръководството на "Информационно обслужване" сменено заради слаби резултати

Данаил Папазов, сн. БГНЕС

"Информационно обслужване" е на загуба в размер на 2.5 млн. лева за 2012-та година и това е една от причината за смяната на ръководството на дружеството, каза министърът на транспорта и съобщенията Данаил Папазов.

 

"Освен това предишното ръководство не е показало визия, воля да промени основната ситуация в дружеството. Например, всички реформи могат да се обосноват само със съкращаване на персонал, което не води до подобряване на производителността или до ръст на приходите. Реформите са механични и няма никакъв устойчив резултат. В същото време обаче има сериозен недостиг на квалифицирани кадри по текущи проекти... Бизнес планът, който е приело предишното ръководство се нуждае от сериозни корекции по отношение на заложените цели и планирани приходи. Още през месец март трябваше да се актуализира бизнес планът, защото е станало ясно, че няма да бъдат реализирани приходи от основни договори за 2 млн. лв", заяви Папазов пред БНР.

 

Освен това според него е имало изтичане на ноу-хау при старото ръководство.

 

"Много от добрите специалисти, за което аз не обвинявам старото ръководство, защото заплатите не са толкова високи и хората търсят по-доходоносна дейност, но са съкратени доста специалисти през годините. Съкратени са заради това, че са намалявали приходите и съответно се е търсел някакъв вариант за оптимизация на разходите", обясни Папазов.

 

Държавната компания "Информационно обслужване" АД, която обикновено извършва преброяването на изборите, влезе в списъка от структури, където коалицията на БСП и ДПС извършва масирани персонални чистки. От "Информационно обслужване" бяха освободени проф. Михаил Константинов, Ивайло Филипов, Валери Борисов и Ваня Големанска, а по-рано през годината напусна Александър Колев, който бе заменен от Красимира Стоянова.

Стоянова запазва мястото си в съвета, а останалите новоизбрани са Георги Тодоров, Александър Петров, Гюнай Мехмедов и Николай Недялков.

 

Във връзка с евентуални обвинения, че смяната е политическа и с цел някаква манипулация на предстоящите избори, министърът коментира:

 

"Това е последното нещо, което аз лично търся. Много по-важно за мен е какво ще се случи с "Информационно обслужване", защото това е една изключително важна фирма, която поддържа почти всички регистри на съдилищата. Също така в България има огромна нужда от изграждане на системен интегратор на електронното правителство, каквато практика има в Австрия и Естония. Това е мястото в бъдеще на "Информационно обслужване". Трябва да се разчупи схемата, по която работи – главно да се търсят държавни финансирания с поръчки на държавни ведомства", каза Папазов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?