Чистка и в държавния преброител "Информационно обслужване"

Съветът на директорите на компанията не дочака края на мандата си, изтичащ следващата година

Чистка и в държавния преброител "Информационно обслужване"

Държавната компания "Информационно обслужване" АД, която обикновено извършва преброяването на изборите, има ново ръководство, а старото е сменено предсрочно. Така и държавната компания влезе в гъстия списък от структури, където коалицията на БСП и ДПС извършва масирани персонални чистки.

Компанията е известна с ветровитите ръководни места, защото едно от първите неща, които всяка нова власт предприема, е да смени директорския борд. Това се извършва и когато се зададат избори, независимо, че мандатът на членовете на борда е петгодишен.

Според справката в Търговския регистър Съветът на директорите е подменен на 22 юли след общо събрание на акционерите и по искане на принципала на дружеството - Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Не се съобщават формалните мотиви за смяната.

От "Информационно обслужване" са освободени проф. Михаил Константинов, Ивайло Филипов, Валери Борисов и Ваня Големанска, а по-рано през годината напусна Александър Колев, който бе заменен от Красимира Стоянова.

Стоянова запазва мястото си в съвета, а останалите новоизбрани са Георги Тодоров, Александър Петров, Гюнай Мехмедов и Николай Недялков.

Интересното в новия борд е махането на проф. Константинов от него. Неговото многобройно медийно участие му осигури противници в лицето на сегашните управляващи от БСП и ДПС, защото още от зимата математикът не спря да повтаря, че е против тази коалиция като алтернатива на ГЕРБ, а в момента е един от радетелите на обединение ГЕРБ - БСП в името на "националното спасение".

Красимира Стоянова пък е член на Надзорния съвет на Виваком. Телекомуникационният оператор бе купен от инвестиционното дружество ВТБ капитал в съдружие с Корпоративна търговска банка на Цветан Василев.

Известна фигура е и Александър Петров, член на ЦИК, който е близък с бившия депутат от БСП и вътрешен министър в правителството на Сергей Станишев Румен Петров. Петров бе шеф на кабинета на Румен Петков, има минало, свързано с бившата Държавна сигурност и около името му се вдигна шум около участието му в ръководството на Държавната комисия по хазарт и издаването на лиценз за хазартна дейност на разследван за пране на пари турски бизнесмен.

Николай Недялков и Гюнай Мехмедов идват от ИТ-бизнеса.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?