Дянков смени директорския борд на “Информационно обслужване” от втори опит

При втория си опит финансовият министър Симеон Дянков успя да смени от директорския борд шефа на държавната фирма "Информационно обслужване" Чавдар Тодоров и бившия си съученик Бисер Боев. На тяхно място влизат единия от бившите шефове в “Близу” Александър Колев и Ваня Големанска, началник на дирекция "Информационни технологии" в Комисията за финансов надзор, съобщиха от Министерството на финансите.

Това е станало въпреки обжалването на решението за смяната и произнасянето на съда в полза на жалбоподателите.

Новоизбраният съвет на директорите на “Информационно обслужване” е вписан в Търговския регистър на 20 февруари. Същият ден Софийския градски съд е излязъл с определения за спиране на регистърното производство, но това е станало след вписване на промените в директорския борд.

“Двете определения на Софийски градски съд не могат да изменят или отменят вече вписаните в Търговския регистър обстоятелства, тъй като към момента на постановяването на съдебните актове, вписването е произвело своето правно действие”, посочиха от Министерство на финансите.

Драмата със смяната на Чавдар Тодоров и Бисер Боев се точи от края на миналата година. На общото събрание на 19 декември 2011 г. двамата са сменени, но миноритарните акционери Елена и Огнян Цолови с две отделни жалби оспорват решенията в съда. Съдия Радева се произнася в тяхна полза и Търговският регистър отказва да впише промените.

На 17 февруари се провежда извънредно общо събрание на “Информационно обслужване”, на което повторно се взима решение за смяната на Тодоров и Боев. Елена и Огнян Цоневи отново обжалват, но този път Министерството на финансите успява да впише промените в Търговския регистър преди съда да се е произнесъл.

Държавата държи над 99.5% в “Информационно обслужване”. Дружеството е най-голмия администратор на лични данни в страната според проф. Михаил Константинов.

Симеон Дянков не е коментирал официално защо иска да смени Тодоров и съученика си Боев, но най-вероятната причина са лошите финансови резултати на дружеството. Те се влошават за втора поредна година въпреки подема в ИТ сектора. С 84% намаля печалбата на "Информационно обслужване" за полугодието на 2011 г. спрямо същия период на 2010 г., падайки на скромните 205 хил. лв. За сравнение при управлението на тройната коалиция за първите шест месеца на 2009 г. печалбата беше 2.2 млн. лв.

От "Информационно обслужване" обясниха по-слабите си финансови резултати с намалелия обем работа и падналите цени в бранша.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес