Ръководството на НАП обеща повишаване на събираемостта на данъците и осигуровките

Събираемостта на данъците и осигуровките ще нарасне с 5-6% до 2009 г. и ще осигури с 1 млрд. лв. повече приходи в държавната хазна. Това прогнозира зам.-изпълнителният директор на Националната агенция за приходите (НАП) Стоян Марков в сряда. Изпълнителният директор на НАП Мария Мургина представи екипа си от четирима заместници ден след реалния старт на агенцията.

Още през 2006 г. ще започне да се отчита повишаване на събираемостта, защото технически ще могат да се засичат данъци и осигуровки чрез общата информационна система на НАП, която ще стартира в средата на годината, обясни още Марков.

От 3 януари НАП обединява по-голямата част от дейността на НОИ и на данъчните служби с гражданите и фирмите. В поделенията на НАП се декларират всички републикански данъци и всички задължителни осигуровки.

Там се плащат ДОД, патентен данък, ДДС и данък печалба, обясни Мария Мургина. В НАП вече се плащат и здравните и осигуротелните вноски, както и вноските за допълнително задължителното пенсионно осигуряване на родените след 1959 г.,  за фонд "Гарантиране на вземанията на работниците и служителите" и вноските за Учителския пенсионен фонд.

В НАП се подават уведомленията за регистриране на трудовите договори, декларации за дължимите вноски за социално и здравно осигуряване, декларации на самоосигуряващите се лица за започване и за прекъсване на трудова дейност.

Данък сгради и такса смет, както и данъците за колите ще се плащат в общинските администрации.

В НОИ остава заверката на осигурителните книжа, тъй като това е свързано с осигурителните права и с изплащането на пенсиите, каза още Мургина.

Споделяне

Още от Бизнес