Рамазанът ще започне в събота в Саудитска Арабия, ОАЕ и Ливан

Рамазанът ще започне в събота в Саудитска Арабия, ОАЕ и Ливан

Свещеният ислямски лунен месец рамазан започва в събота в Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Това съобщиха снощи религиозните власти в двете страни, предаде Франс прес.

Комисиите, натоварени с наблюдения на лунния годишен цикъл, установиха, че вчера вечерта не е било възможно да видят новолунието, слагащо началото на нов месец, съответно постите ще започнат в събота, съобщиха медиите.

Рамазанът ще започне в събота и в Ливан, заяви мюфтията на Страната на кедъра шейх Абделатиф Дериян.

В шиитски Иран канцеларията на върховния ръководител Али Хаменей още не е обявила дата за началото на постите.

Рамазан е месец на опрощението, покаянието и милосърдието; възможност за мюсюлманите да станат съпричастни на хората в нужда, лишавайки се доброволно от храна и вода.

Всеки правоверен, спазващ постите, не бива да яде, нито да пие от изгрев до залез слънце. През това време трябва да се въздържа и от сексуални контакти.

Над 1,5 милиарда правоверни от цял свят смятат да спазват постите в близкия месец - една от практиките, наричани стълбове на исляма, пет задължителни действия на поклонение пред Бог. Освободени са обаче пътешествениците, воините, възрастните и болните хора, бременните и кърмещите жени.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?